IJsland verplicht gelijk loon voor mannen en vrouwen

In IJsland krijgen mannen en vrouwen sinds gisteren een gelijk loon voor hetzelfde werk. Het is het eerste land in de wereld waar werkgevers verplicht worden de lonen voor beide geslachten gelijk te trekken.

Tot op heden kregen vrouwen in het land doorgaans minder betaald dan mannen. IJsland kent vergeleken met andere landen wel nu al een kleine loonkloof, maar desalniettemin verdienen vrouwen er gemiddeld 14 tot 18% procent minder dan mannen in een gelijke functie. In 2022 wil IJsland de loonkloof helemaal gedicht hebben.

IJsland staat bekend als progressief in het genderbeleid. Voor besturen van grote bedrijven geldt een vrouwenquotum van 40% en het vaderschapsverlof is er uitstekend geregeld.De afgelopen negen jaar stond IJsland bovenaan de lijst van gelijkheid tussen man en vrouw van het World Economic Forum (WEF).

“Gelijke rechten zijn gewoon mensenrechten”

Het gaat niet alleen om gelijk loon voor gelijk werk, maar ook om een gelijke beloning voor arbeid van dezelfde waarde. Volgens Thorsteinn Viglundsson, de minister van Sociale Zaken en Gelijkheid di in 2017 de wet in elkaar bokste, “werd het tijd om iets radicaals te doen” en “bovendien zijn gelijke rechten gewoon mensenrechten. Hiermee willen we de wereld laten zien dat je wel degelijk iets kan doen en we hopen dat andere landen deze maatregel zullen overnemen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20