IJsland test alle bezoekers al op luchthaven op Covid-19

IJsland, een land dat met succes het nieuwe coronavirus heeft bedwongen en meer tests pro capita heeft uitgevoerd dan enig ander land wereldwijd, gaat reizigers die op het eiland aankomen een Covid-19-test aanbieden. Op die manier wil men vermijden dat ze 14 dagen in quarantaine moeten gaan.

De IJslandse overheid wil nu reizigers die vanaf 15 juni op de luchthaven van Keflavik landen – de enige internationale luchthaven van het land – een test aanbieden, die aanvankelijk door IJsland zal worden betaald. Wel wordt bekeken hoe de reizigers de test in een later stadium kunnen terugbetalen.

Eens de test afgenomen, kan de reiziger naar zijn of haar hotel of huis gaan. Als het resultaat van de test later op de dag positief blijkt, moet de betrokken persoon ten minste 14 dagen in quarantaine gaan.

Reizigers die bij aankomst mits een medisch document kunnen bewijzen dat ze coronavirusvrij zijn hoeven geen test te doen.

De reizigers zullen op hun smartphone ook een trackingapp moeten downloaden. Die app wordt reeds door 40 percent van de IJslandse bevolking gebruikt.

1800 gevallen, 10 doden

IJsland heeft tot nu toe 54.791 mensen getest, oftewel meer dan 15 procent van de 364.000 inwoners. Het heeft 1.801 bevestigde gevallen van het coronavirus en amper 10 sterfgevallen. In mei werden slechts 3 nieuwe gevallen opgemeten.

IJsland hield tijdens de pandemie zijn grenzen op elk moment open voor inwoners van andere Schengenlanden. Sinds 24 april zijn in IJsland wel quarantainemaatregelen voor internationale aankomsten van kracht. Ook IJslanders en inwoners die uit risicovolle gebieden aankomen moeten sinds eind januari twee weken in quarantaine.

Wie naar IJsland wil vliegen heeft vandaag slechts beperkte opties. Icelandair vliegt op dit moment vanuit 3 steden: Boston (VS), London Heathrow (VK) en Stockholm (Zweden)

De regering zei dat als de screening bij de luchthaven een succes is, soortgelijke regelingen zullen worden geïntroduceerd bij andere grensposten. Dat zijn de veerbootroutes die het land verbinden met Denemarken en de Faeröer eilandgroep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20