Iers stoelendansje in Commissie: McGuinness vervangt Hogan, die moest opstappen na ‘golfgate’

Het Ierse europarlementslid Mairead McGuinness is de nieuwe Europese commissaris voor Financiële Diensten. Ze volgt landgenoot Phil Hogan op, die onlangs ontslag nam als commissaris omdat hij het niet nauw nam met de coronaregels. De portefeuille Handel verhuist naar de Let Valdis Dombrovskis.

De stoelendans is het gevolg van het ontslag van Phil Hogan na ‘golfgate’. Het lid van de conservatieve regeringspartij Fine Gael kwam eind augustus onder druk te staan omdat hij samen met een 80-tal genodigden aanwezig was op een galadiner op een golfclub in het Ierse Clifden. Ook zou hij zich eerder niet gehouden hebben aan de quarantaineregels voor Ieren die uit België naar hun thuisland terugkeerden.

Commissievoorzitster Ursula von der Leyen droeg Ierland op om twee kandidaten – een man en een vrouw – voor te dragen. Enerzijds was er dus Mairead McGuinnes, sinds 2004 Europarlementslid met een uitstekende reputatie. Aan de andere kant stond Andrew McDowell, tot voor kort vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank en nobele onbekende.

De keuze viel dus op McGuinness, maar dat zet dan weer een switch van bevoegdheden in gang. Omdat ze weinig ervaring heeft met handel, verhuist die portefeuille naar Valdis Dombrovskis, de huidige vicevoorzitter voor Economie die Handel er nu tijdelijk bijnam. Zijn bevoegdheden Financiële diensten, Financieel Toezicht en Kapitaalmarktenunie verkassen dan weer naar McGuinness.

Financiële hub

Behalve het feit dat het genderevenwicht in de Europese Commissie nu versterkt wordt, speelt hier nog iets opmerkelijks. In de toekomst gaat een Ierse eurocommissaris knopen doorhakken over hoe de financiële diensten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie geregeld worden in post-brexit-tijden. Gezien Londen geldt als een financiële hub, is dat niet onbelangrijk.

Tot groot ongenoegen van Brussel zette de Britse premier Boris Johnson de brexit-deal van eind vorig jaar onlangs weer op losse schroeven. Hij dreigt ermee de onderhandelingen over een handelsdeal met de EU stop te zetten en wil ook terugkomen op de gemaakte afspraken over de grens tussen Ierland (dat tot de EU behoort) en Noord-Ierland (dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20