“Iedereen is tegen ons”: bij de Russen blijft populariteit van Poetin gewoon stijgen naargelang oorlog in Oekraïne langer duurt

De oorlog in Oekraïne heeft bij de Russen de populariteit van Vladimir Poetin een flinke boost gegeven blijkt volgens een nieuwe onafhankelijke peiling. Veel Russen scharen zich blijkbaar achter de vlag onder toenemende internationale druk.

83 procent van de Russen zegt dat ze de acties van Poetin goedkeurden, tegen 69 procent in januari, volgens een peiling van het Levada Center, een onafhankelijke opiniepeiler in Moskou. Ratings van veel andere overheidsinstellingen, evenals de regeringspartij, zijn ook gestegen, zo blijkt uit de peiling.

De peiling door Levada – dat door het Kremlin als vijandig wordt beschouwd en is uitgeroepen tot een “buitenlandse agent” – werd uitgevoerd onder meer dan 1.600 mensen in het hele land, met een foutenmarge van niet meer dan 3,4 procentpunten.

Denis Volkov, directeur van Levada, zei dat de aanvankelijke gevoelens van “shock en verwarring” die veel Russen voelden aan het begin van de invasie van 24 februari in Oekraïne, werden vervangen door de overtuiging dat Rusland wordt belegerd en dat de bevolking zich rond hun leider moet scharen.

“Het is goed dat Poetin ons verdedigt, anders zouden we levend worden opgegeten”

“De confrontatie met het Westen heeft de mensen geconsolideerd”, volgens Volkov. Uit de peiling blijkt dat sommige respondenten zeiden dat hoewel ze Poetin over het algemeen niet steunden, het nu de tijd was om dat te doen. Steeds meer Russen geloven dat “iedereen tegen hen is” en dat het goed is dat “Poetin ons verdedigt, anders zouden we levend worden opgegeten”.

Sommige waarnemers zijn van mening dat peilingen in Rusland de publieke opinie niet correct weergeven. Veel mensen geven volgens hen antwoorden die volgens hen sociaal aanvaardbaar zijn. Maar toch zijn de meeste polling-experts in het Westen overtuigd van de soliditeit van Levada en geloven ze dat de pol wel degelijk de dynamiek van de stemming onder de Russen meet.

Daarbij moet wel worden rekening gehouden met het feit dat veel Russen leven in een wereld, zoals voorgesteld door de staatsmedia, waar geen oorlog is met Oekraïne. In plaats daarvan voert hun land “een speciale militaire operatie” uit om extreemrechtse extremisten uit te roeien in een broederlijk land dat uit koers is geraakt en “door westerse landen is gedwongen zich tegen Moskou te keren”.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn de afgelopen weken duizenden mensen gearresteerd bij antioorlogsprotesten

Het Kremlin heeft besloten om de meeste onafhankelijke media in Rusland het zwijgen op te leggen, waardoor sommigen gedwongen werden te vluchten of hun operaties op te schorten, en anderen tot zelfcensuur. Rusland heeft de toegang tot socialemediaplatforms, waaronder Facebook, en grote buitenlandse nieuwskanalen geblokkeerd, en een wet aangenomen om iedereen die “valse informatie” verspreidt over de invasie in Oekraïne te straffen met maximaal 15 jaar gevangenisstraf. Volgens mensenrechtenactivisten zijn de afgelopen weken duizenden mensen gearresteerd bij antioorlogsprotesten.

Poetin heeft altijd relatief hoge waarderingscijfers gekregen sinds hij voor het eerst president werd in mei 2000. Zijn populariteit was gemiddeld 79 procent in zijn eerste 20 jaar in functie. Sommige politicologen schrijven deze trend toe aan “Poetins persoonlijke charisma en publieke imago” en de voorkeur van de Russen voor een “sterke heerser”. Andere experts beweren dat ze niet meer doen dan de onverschilligheid van de Russen en het symbolische vertrouwen in politieke leiders te weerspiegelen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20