IAG rekent op terugkeer naar winst; indien economisch herstel niet hapert

Het luchtvaartconcern International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways (BA) en Iberia, hoopt dit jaar opnieuw winst te kunnen maken, op voorwaarde dat het economische herstel niet wordt afgeremd door nieuwe problemen met Covid-19 of geopolitieke spanningen rond de invasie in Oekraïne. Dat heeft het concern gemeld bij de voorstelling van zijn jaarresultaten.

IAG boekte vorig jaar een omzet van bijna 8,46 miljard euro. Dat was 8,3 procent meer dan het jaar voordien. Er werd een verlies geboekt van 3,5 miljard euro. Dat betekende echter ruimschoots een halvering tegenover het jaar voordien, toen een recordverlies van 7,4 miljard euro moest worden geregistreerd.

Onrust

Het concern wijst er wel op dat de reizigerstrafieken zich nog altijd op amper 36 procent bevonden van de niveaus van die drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie.

Het bedrijf erkende dat de ongerustheid rond de Omikron-variant van het coronavirus het vertrouwen van de reiziger heeft aangetast, waardoor er tijdens de maanden januari en februari minder boekingen werden opgetekend dan aanvankelijk werd gehoopt.

“Dit betekent dat IAG tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een aanzienlijk verlies zal moeten melden.” Daarbij wordt opgemerkt dat de passagiersaantallen zich niet zullen herstellen tot meer dan 65 procent van de niveaus die voor de uitbraak van de pandemie werden opgetekend.

Boekingen

Die trafieken zullen zich volgens het concern tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wellicht wel tot 85 procent kunnen herstellen.

“We verwachten dat er opnieuw meer boekingen zullen worden geregistreerd voor de periode rond Pasen en de zomervakantie”, benadrukte Luis Gallego, chief executive van de groep, die ook de Spaanse maatschappij Vueling en zijn Ierse sectorgenoot Aer Lingus omvat.

“Daardoor krijgen we tijdens het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw uitzicht op winst, op voorwaarde dat er geen negatieve consequenties van de coronacrisis of de geopolitieke ontwikkeling rond Oekraïne moeten worden gemeld.”

Gallego zegt de ontwikkelingen rond die problemen op de voet te volgen om eventueel gepaste maatregelen te kunnen nemen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20