Hype versus realiteit: Belgen gebruiken ChatGPT vooral als speeltje, VR headset breekt niet door

Zoals de metaverse het techwoord van 2022 was, draait alles dit jaar om artificiële intelligentie en de doorbraak van ChatGPT. Afgaand op de onophoudelijke nieuwsstroom daarover zou je denken dat iedereen ermee aan de slag is. Maar een enquête van consultant Deloitte schetst een enigszins ander plaatje.

In het nieuws: Deloitte publiceerde deze week zijn Digital Consumer Trends-rapport voor België. Dat geeft op basis van 2.000 ondervraagden een beeld van hoe de Belgen met nieuwe technologie omgaan.

Opvallend: Generatieve AI, kunstmatige intelligentie die teksten of beelden maakt, is nog helemaal niet ingeburgerd op de werkvloer. ChatGPT is ongetwijfeld de bekendste toepassing in dit domein.

  • Amper een op de vier Belgen zegt al gebruik gemaakt te hebben van generatieve AI.
  • Slechts een op vijf doet er wekelijks een beroep op en maar een op de twintig gebruikt het op dagelijkse basis.

Ingezoomd: Van die een op vier Belgen gebruikt slechts 29 procent generatieve AI voor professionele doeleinden. Dat komt overeen met amper 7 procent van de ondervraagden. Anders gesteld: de meeste mensen gebruiken ChatGPT niet, en wie het wel kent, gebruikt het vooral voor persoonlijke creaties of puur recreatieve opzoekingen. “Het is nog niet zo dat de tools een vaste plek hebben veroverd in onze workflow”, besluit Vincent Fosty van Deloitte.

Metaverse

Ook opmerkelijk: Er is dit jaar beduidend minder media-aandacht voor de metaverse, het 3D-internet van de toekomst waar Metabaas Mark Zuckerberg in 2022 nog zoveel heisa rond maakte. De adoptie van de VR-headset, het belangrijkste toegangskanaal tot dat 3D-internet, blijft vooralsnog beperkt.

  • Amper 6 procent van de ondervraagden heeft toegang tot zo’n digitale bril, slechts een punt meer dan de voorbije twee jaren. Ter vergelijking: een smartphone is goed voor 93 procent adoptie en een laptop komt uit op 82 procent.
bron: Deloitte
  • Bovendien is het dagelijkse gebruik van een VR-headset erg beperkt. Het gaat slechts om 11 procent van de eigenaars. Dat is de laagste score van alle digitale apparaten. Alleen de die hards hebben dus de metaverse omarmd.
bron: Deloitte

Om naar uit te kijken: De techreuzen Meta en Apple hebben wel nieuwe modellen aangekondigd, wat misschien de populariteit kan aanwakkeren in de komende jaren.

(cv)

Meer