Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
We bevinden ons momenteel in een erg droge periode. De eerste voorzorgsmaatregelen om water te besparen zijn al van kracht. Business AM sprak met hydroloog Patrick Willems van de KU Leuven over oplossingen.
Beluister hier het volledige interview met Patrick Willems:
Waarom is dit belangrijk?
Door de klimaatverandering heerst er vaker droogte en moeten we spaarzamer omgaan met water. Periodes van extreme droogte of neerslag zullen aanhouden als we niet snel maatregelen nemen. Natuurbehoud speelt een belangrijke rol.
Willems legt uit: “De hoofdoorzaak is inderdaad de klimaatverandering, die zorgt voor meer lange droge periodes. Maar anderzijds: als het regent, is er meer intense regenval en krijgen we dus meer variatie in de tijd. Er zijn meer extremen, zowel naar de droge als naar de natte kant toe.”
“In Vlaanderen zijn we zeer kwetsbaar voor die twee fenomenen. Dat heeft te maken met onze hoge bevolkingsdichtheid: we hebben een relatief lage waterbeschikbaarheid per persoon. Dat is de reden waarom we tijdens droge periodes nogal snel waarschuwen voor waterschaarste. We draineren ook heel veel water. Dat heeft te maken met verharding. Maar ook in landelijk gebied is heel veel drainage Regenwater wordt snel afgevoerd naar de zee. We houden dat water niet vast.”
“Er is al een plan van de Vlaamse overheid. De wijze waarop we ons land en ons watersysteem hebben ingericht moeten we gaan herzien. Ook de wijze waarop industrie, landbouw, maar ook de huishoudens omgaan met dat schaarse water moet anders”, zegt de hydroloog. “Maar er is nog nood aan verdere opschaling van die maatregelen. Op dit ogenblik gaat het vooral om pilootprojecten.”
Oplossingen
Willems brengt enkele oplossingen aan: “We moeten de natuurlijke overstromingsgebieden herstellen om bovenstrooms het regenwater niet te snel te laten afvloeien en dus meer tegen te houden. Daar bufferen, infiltreren en vertraagd laten afstromen.”
“In het stedelijk gebied zijn, moeten we veel meer regenwater opslaan. Er zijn veel mensen die nog geen regenwaterput hebben. Steden en gemeenten kunnen het regenwater wat van wegen of parkings afloopt naar lagergelegen zones brengen. Daar kan het water gebufferd worden en krijgt het de tijd om in de grond te dringen en te sijpelen. Zo ontlast je de riolering, ga je minder snel wateroverlast krijgen en ga je ook het grondwater aanvullen.”
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.