Huawei scoort overwinning: microchips blijven

Huawei mag chips van fabrikant Arms blijven gebruiken in zijn smartphones, dat zegt de Britse hardwareproducent. De microchips van Arms zijn cruciale componenten voor Huawei.

Even een korte samenvatting: op 20 mei implementeert de Amerikaanse president Donald Trump een lijst met bedrijven aan wie geen Amerikaanse soft- en hardware mag worden afgeleverd. Belangrijkste naam is Huawei, die voor zijn smartphones op Android en grotendeels op apps van Google draait. Qua hardware draait Huawei echter op microchips van het Britse Arms.

Geen Amerikaanse hardware of software

Huawei, op dat moment de grootste low-end smartphoneleverancier van Chinese makelij, zit op dat moment met een tweeledig probleem. Voor de software kunnen zij niet honderd procent zeker zijn van Android. Volgens Huawei-topman Ren Zhenfei is daarvoor echter een oplossing in de maak.

Op hardwaregebied komt Arms in het vizier: een Brits bedrijf dat microchips maakt voor zowel Apple, Samsung als Huawei. Voor software kan Huawei makkelijk een omweg vinden, maar zonder Arms moeten de Chinezen ook op zoek naar nieuwe, even kwalitatieve, microchips.

Britse software

Dat zal niet nodig zijn: Arms liet door een externe consultant vaststellen dat de software van hun microchips wel degelijk als Brits geldt. Bijgevolg mag het bedrijf blijven leveren aan Huawei.

Dat is een kleine, maar goedgetimede overwinning voor Huawei. Het nieuws komt net voor de gratieperiode van drie maanden die de Amerikaanse overheid installeerde, ten einde loopt. Een verlenging komt er niet.

Handelsoorlog

De hernieuwde onderhandelingen tussen Het Witte Huis en Peking laten echter geen ruimte voor een eventueel compromis in de handelsoorlog. Handel met Huawei kan daarbij niet als pasmunt dienen, liet Robert Strayer, topambtenaar in het Witte Huis optekenen. ‘President Trump heeft gezegd dat hij geen zaken wil doen met Huawei in de VS.’

Of de microchips ook andere grote producenten kunnen overtuigen om opnieuw met Huawei samen te werken, moet nog blijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20