“Voeg hout maar toe aan het lijstje van zaken waar we niets meer van hebben”

Noord-Amerika zal het bouwseizoen dit jaar ingaan met peperduur timmerhout. Het aanbod van Canadese houtbedrijven kan de sterk toenemende vraag namelijk niet meer bijbenen. Het is al de tweede keer op een jaar tijd dat de prijs van hout een stevige rally ziet.

De derivatenmarkt voor timmerhout in Chicago geeft aan dat de huidige rally voor de prijs van timmerhout nog even zal aanhouden. Futurescontracten voor hout in maart noteerden vrijdag tegen een prijs van 1.270 dollar per 1.000 plankvoet. Dat betekent een stijging van 36 procent van de prijs van hout sinds het begin van de maand.

Dat heeft alles te maken met de problemen van Canadese houtleveranciers om hun product naar kopers te krijgen. De Canadese sector kampt namelijk met een chronisch tekort aan vrachtwagenchauffeurs en opstoppingen binnen de havens. Dat leidde in april 2021 al tot een ongeziene hausse van de prijs van hout, die toen een recordniveau van meer dan 1.600 dollar per 1.000 plankvoet bereikte.

Ondanks voorspellingen van The Bank of America, koelde de prijs van timmerhout afgelopen zomer flink af. In augustus noteerde de prijs per 1.000 plankvoet zelfs onder de 600 dollar.

“We hebben er geen meer van”

Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg worstelt vooral het Canadese Canfor Corporated, de derde grootste bosbouwproducent ter wereld, om zijn aanbod aan de man te brengen. Het bedrijf, met hoofdzetel in Vancouver, zal 150 miljoen plankvoet timmerhout minder kunnen aanleveren dit bouwseizoen. Zij kampen buiten problemen met de globale toeleveringsketen ook met een invasie van een pijnboomkever die een ravage aanricht onder bomen.

West Fraser Timber, een Canadese bosbouwer en de grootste leverancier van timmerhout ter wereld, vermeldt echter nog steeds de opstoppingen aan havens en tekorten aan truckers als voornaamste problemen die het belemmeren om zijn hout naar de markten te brengen.

Ook om te volgen: De krappe houtvoorraden zullen wellicht het inflatiecijfer van de vastgoedprijzen in de VS aanjagen. Dat betekent slecht nieuws voor hoopvolle kopers, maar ook voor huiseigenaren die renovaties willen uitvoeren. “We hebben overal een tekort aan, het maakt me niet uit of het olie, gas, steenkool, koper of aluminium is. We hebben er geen meer van. Voeg hout maar toe aan dat lijstje”, concludeert Jeffery Currie, grondstoffenanalist bij investeringsbank Goldman Sachs.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20