Hot op de beurs: K-Pop-aandelen

Entertainmentbedrijven in Zuid-Korea doorstaan de berenmarkt beter dan techaandelen dankzij een “cult-achtige globale fanbase”.

De Zuid-Koreaanse vermogensbeheerder VIP Research & Management koopt al sinds 2020 aandelen van K-pop-agentschappen en entertainmentbedrijven zoals platenlabel JYP Entertainment Corp. Door die aandelen in het portefeuille te houden, presteert het entertainmentfonds van VIP consistent beter dan de Koreaanse aandelenindex KOSPI.

VIP ontdekte het potentieel van K-pop en de populaire Koreaanse dramaseries lang voordat het succes van ‘Squid Game’ een nieuwe golf van investeringen teweegbracht in het land. De vermogensbeheerder investeerde al zo’n 2,5 miljard euro in firma’s zoals entertainmentreus SM Entertainment Co. en televisie- en radio-omroep SBS Media Group.

Af en toe dumpt VIP ook aandelen om woekerwinsten op te strijken. Eind 2021 verkocht VIP het aandeel van ContentreeJoongAng Corp. nadat de productiefirma met zijn Netflix-series “D.P” en “Hellbound” op heel wat internationale belangstelling mocht rekenen. De koers van het aandeel schoot toen omhoog met zo’n 44 procent.

K-pop steekt tech naar de kroon

Het succesverhaal van VIP onderstreept de globaal groeiende populariteit van de Koreaanse entertainmentsector. Investeren in die bedrijven vormt nu een volwaardig alternatief op beleggen in Koreaanse techaandelen. De koers van techeffecten moet de voorbije maanden namelijk het hoofd bieden aan een forse berenmarkt, vanwege zwakke vooruitzichten voor de wereldeconomie en renteverhogingen van de Amerikaanse Fed. 

“Vroeger hadden we een vooroordeel tegen de Koreaanse entertainmentsector. Ze wordt beïnvloed door make-it-or-break-it-shows of groepen. Ze zijn te afhankelijk van stertalenten. Hun management is niet zo volwassen als in de productie-industrie. Dat alles veranderde met de opkomst van een cult-achtige globale fanbase”, zei Choi Joonchul, CEO van VIP, aan Bloomberg.

Dat VIP het voorlopig bij het rechte einde heeft, is duidelijk. Het ‘Buy Cheap Korea’-fonds van VIP zag zijn marktwaarde in de laatste twee jaar toenemen met maar liefst 91,9 procent. Tijdens de recente berenmarkt verloor het fonds maar 10,4 procent van zijn waarde. Een pak minder dan de waardedaling van 17 procent die de Koreaanse beursindex KOSPI moest optekenen.

(bg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20