Hoop op vaccin jaagt Dow Jones 911 punten hoger

De Amerikaanse beursindexen boeken maandag flinke winsten nadat vroeg op de dag bekendraakte dat tests voor een vaccin tegen het coronavirus goede resultaten hebben opgeleverd. Ook de passage van FED-voorzitter Jay Powell in het actualiteitsprogramma ’60 minutes’ geeft de beleggers vertrouwen. Powell zei dat de centrale bank voldoende armslag behoudt om de economie te blijven ondersteunen mocht dat nodig blijken.

De Dow Jones gaat maandag 911 punten hoger, een winst van 3,85 procent. De S&P 500, die Amerika’s 500 grootste bedrijven groepeert, gaat 3,15 procent hoger, terwijl ook de techbeurs Nasdaq 2,44 procent winst laat optekenen.

Het aandeel Moderna gaat 25 procent hoger nadat het bedrijf positieve resultaten bekendmaakte voor een potentieel vaccin tegen het coronavirus.

Bedrijven die rechtstreeks van een vaccin zouden profiteren boeken flinke winsten. Pretparkenuitbater Disney gaat 6,6 procent hoger, terwijl casino-uitbater MGM Resorts 10,1 procent hoger eindigt. Cruise-uitbater Carnival gaat zelfs 17.2% hoger en ook de luchtvaartmaatschappijen Delta en United Airlines klokken beide 13 procent hoger af dan bij de aanvang van de beurssessie. Netflix, een aandeel dat profiteert van mensen die thuisblijven, kon niet van het beursenthousiasme genieten.

Olie profiteert van positieve beurssentiment en kost een volle 10 procent meer dan vrijdagavond. Een vat WTI-olie kost nu 32,4 dollar. Goud gaat traditioneel lager wanneer de aandelenbeurzen het goed doen. Een ounce goud kost maandagavond dan ook 1.733 dollar of 1,25 procent minder dan bij opening. De euro wint bijna een procent en kost nu 1,09 Amerikaanse dollar. De bitcoin tenslotte kost 9.685 dollar, 0,71 procent minder dan vrijdag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20