Hoop op akkoord rond stimulus heeft goede impact op Amerikaanse beurzen

Er is in de Verenigde Staten toch nog altijd uitzicht op een overeenkomst rond een nieuwe fiscale stimulus. Dat heeft ook een positieve impact gehad op de Amerikaanse beurzen, die dinsdag opnieuw een groei hebben laten blijken, nadat ze de dag voordien hadden moeten inleveren.

De Dow Jones en de Nasdaq wonnen 1,1 procent. Bij de S&P 500 was er sprake van een stijging met 1,2 procent.

Stimulus

De standpunten van de democraten en republikeinen over de fiscale stimulus lijken dichter naar elkaar toe te komen. Nancy Pelosi, die namens de Democratische Partij over het stimuluspakket onderhandelt met minister van financiën Steven Mnuchin, gaf aan zich terzake optimistisch op te stellen. Er kan nu volgens haar begonnen worden aan concrete besprekingen over het plan.

De onderhandelingen over de noodhulp om de impact van de coronacrisis op te vangen, wegen al maanden op de beurzen. Een eerste pakket ondersteunende maatregelen liep eind juli af. Sindsdien is tevergeefs op een nieuwe injectie gewacht.

Een overeenkomst kan dan ook voor vele Amerikaanse burgers een groot verschil maken. Indien er geen akkoord bereikt wordt, zal volgens diverse experts het economisch herstel beduidend moeilijker worden.

Vaccin

Ook vanuit het bedrijfsleven was er positief nieuws te melden. Het farmaconcern Moderna gaf daarbij te kennen dat zijn coronavaccin voor een noodgebruik al in december beschikbaar zou kunnen zijn. Voorwaarde daarvoor is wel dat tussentijdse tests in november goede resultaten opleveren.

Daarnaast kon ook Procter & Gamble (P&G) goede kwartaalresultaten melden. Het bedrijf kon een omzetgroei, gedeeltelijk te wijten aan de grotere nadruk op thuiswerk, met 9 procent verbeteren.

Ook cruiserederij Carnival en luchtvaartmaatschappij American Airlines lieten een groei met respectievelijk 2,3 procent en 1,4 procent optekenen. Verzekeraar Travelers kon eveneens een stijging met 4,4 procent melden. Cijfers van analist Refinitiv geven aan dat 86,4 procent van de gepubliceerde kwartaalresultaten betere cijfers toonden dan was verwacht.

Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet steeg 1,4 procent. Dochterbedrijf Google is door het Amerikaanse ministerie van justitie voor de rechter gedaagd. Google wordt ervan beticht bij zoekopdrachten op het internet misbruik van zijn machtspositie te hebben gemaakt. Het bedrijf zegt echter dat het dossier vele gebreken vertoont en heeft aangekondigd zich te zullen verdedigen.

Intel verloor daarentegen 2,1 procent. Het bedrijf verkoopt een deel van zijn activa aan de Zuid-Koreaanse groep SK Hynix. Verliescijfers waren er ook voor vrachtwagenbouwer Paccar (min 0,8 procent), sigarettenfabrikant Philip Morris International (min 5,8 procent) en uitzendbedrijf Manpower (min 2,4 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20