Hoogste wolkenkrabber van Europa komt op Deense platteland

Het Deense schiereiland Jutland krijgt een wolkenkrabber met een hoogte van 320 meter. Daarvoor heeft het gemeentebestuur van de gemeente Brande, waar de toren moet komen, zijn toestemming gegeven. De werken zouden mogelijk nog dit jaar van start kunnen gaan. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. De toren, die het nieuwe hoofdkwartier van de Britse modegroep Bestseller zal herbergen, zal zich tot hoogste wolkenkrabber van Europa kunnen kronen.

Op dit ogenblik is die titel in handen van de Shard in Londen. De nieuwe toren, ontworpen door het Deense architectenbureau Dorte Mandrup, zal 10,4 meter hoger zijn dan de Shard.

Anders Holch Povlsen

Bestseller is het bedrijf achter winkelketens zoals Vero Moda, Only en Jack & Jones. Anders Holch Povlsen, chief executive van Bestseller, besliste om het nieuwe hoofdkwartier te bouwen in het dorp waar zijn ouders vijfenveertig jaar geleden een eerste winkel hadden geopend.

Dat is de reden waarom de wolkenkrabber niet in de hoofdstad Kopenhagen, zoals men had kunnen veronderstellen, zal oprijzen. Bestseller zal echter niet de enige gebruiker van de toren zijn. In de plannen van Povlsen, de rijkste man van Denemarken, zijn immers ook winkels, appartementen, restaurants en een hotel voorzien.

In Brande, een gemeente met zevenduizend inwoners, is er weinig protest tegen de plannen van Povlsen. Nochtans zal de inplanting een grote impact hebben op de omgeving. De regio kent geen andere hoogbouw. Daardoor zou de Bestseller Tower al vanaf een afstand van zestig kilometer te zien zijn.

Ongerept landschap

Trine Kammer, een architecte uit Aarhus, wijst erop dat de wolkenkrabber het uitgestrekte en ongerepte landschap van Jutland zal beschadigen. Nochtans bleek de lokale krant niet bereid om haar bezwaren te publiceren. Volgens critici durft de lokale bevolking zich niet tegen de plannen van Povlsen verzetten.

“Meer dan dertig jaar is het bedrijf in Brande heel gelukkig geweest,” zegt Krogh Vogdrup, hoofd bouwprojecten van Bestseller. “Wij voelen ons ook een natuurlijk deel van de lokale gemeenschap. Met de wolkenkrabber wil Bestseller iets aan de gemeente teruggeven.”

De Bestseller Tower zal echter niet de eerste wolkenkrabber in een landelijk gebied zijn. Op het hoogtepunt van zijn nationale bouwhype in het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw, trok Japan midden in de velden van Kaminoyama in de prefectuur Yamagata een residentiële toren met eenenveertig verdiepingen op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20