Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 04 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Hoogste wolkenkrabber van Europa komt op Deense platteland

Logo Business AM
Economie

02/04/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het Deense schiereiland Jutland krijgt een wolkenkrabber met een hoogte van 320 meter. Daarvoor heeft het gemeentebestuur van de gemeente Brande, waar de toren moet komen, zijn toestemming gegeven. De werken zouden mogelijk nog dit jaar van start kunnen gaan. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. De toren, die het nieuwe hoofdkwartier van de Britse modegroep Bestseller zal herbergen, zal zich tot hoogste wolkenkrabber van Europa kunnen kronen.

Op dit ogenblik is die titel in handen van de Shard in Londen. De nieuwe toren, ontworpen door het Deense architectenbureau Dorte Mandrup, zal 10,4 meter hoger zijn dan de Shard.

Anders Holch Povlsen

Bestseller is het bedrijf achter winkelketens zoals Vero Moda, Only en Jack & Jones. Anders Holch Povlsen, chief executive van Bestseller, besliste om het nieuwe hoofdkwartier te bouwen in het dorp waar zijn ouders vijfenveertig jaar geleden een eerste winkel hadden geopend.

Dat is de reden waarom de wolkenkrabber niet in de hoofdstad Kopenhagen, zoals men had kunnen veronderstellen, zal oprijzen. Bestseller zal echter niet de enige gebruiker van de toren zijn. In de plannen van Povlsen, de rijkste man van Denemarken, zijn immers ook winkels, appartementen, restaurants en een hotel voorzien.

In Brande, een gemeente met zevenduizend inwoners, is er weinig protest tegen de plannen van Povlsen. Nochtans zal de inplanting een grote impact hebben op de omgeving. De regio kent geen andere hoogbouw. Daardoor zou de Bestseller Tower al vanaf een afstand van zestig kilometer te zien zijn.

Ongerept landschap

Trine Kammer, een architecte uit Aarhus, wijst erop dat de wolkenkrabber het uitgestrekte en ongerepte landschap van Jutland zal beschadigen. Nochtans bleek de lokale krant niet bereid om haar bezwaren te publiceren. Volgens critici durft de lokale bevolking zich niet tegen de plannen van Povlsen verzetten.

“Meer dan dertig jaar is het bedrijf in Brande heel gelukkig geweest,” zegt Krogh Vogdrup, hoofd bouwprojecten van Bestseller. “Wij voelen ons ook een natuurlijk deel van de lokale gemeenschap. Met de wolkenkrabber wil Bestseller iets aan de gemeente teruggeven.”

De Bestseller Tower zal echter niet de eerste wolkenkrabber in een landelijk gebied zijn. Op het hoogtepunt van zijn nationale bouwhype in het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw, trok Japan midden in de velden van Kaminoyama in de prefectuur Yamagata een residentiële toren met eenenveertig verdiepingen op.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO