Hoofd Internationaal Energieagentschap: “Sommige landen zorgen voor kunstmatige krapte op de energiemarkt”

De energieprijzen wereldwijd zijn de afgelopen maanden fors gestegen. Dat komt onder meer omdat er plots meer vraag naar energie is na de strenge lockdownperiodes. Maar volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is er nog een verklaring voor de hoge energieprijzen: de kunstmatige krapte op de energiemarkt.

Volgens Fatih Birol, hoofd van het IEA, is er sprake van kunstmatige krapte op de energiemarkt. “Sommige landen zijn er niet in geslaagd om hun steentje bij te dragen om de stijgende energieprijzen binnen de perken te houden”, klonk het woensdag tijdens een webinar. Hij verwees daarbij naar de belangrijkste olie- en gasleveranciers.

6 miljoen vaten olie per dag

“Er zijn heel wat knelpunten in de energiemarkt vandaag”, vervolgde hij. “Enkele van de belangrijkste knelpunten zijn het gevolg van een kunstmatige krapte. Als we bijvoorbeeld naar de oliemarkt kijken, zien we dat de olieproducerende landen (OPEC+) nog beschikken over een reserveproductiecapaciteit van ongeveer 6 miljoen vaten per dag.”

De opmerkingen van Birol komen daags na de beslissing van de Verenigde Staten om samen met enkele andere landen, waaronder China, Groot-Brittannië en India, een deel van hun strategische oliereserves vrij te geven. Het Witte Huis zei dinsdag in een verklaring dat de Verenigde Staten 50 miljoen vaten olie beschikbaar zullen stellen.

De VS ondernemen zo’n actie omdat de olieproducerende landen weigeren de productie te verhogen. Ze blijven vasthouden aan de overeenkomst om de dagelijkse productie te verhogen met 400.000 vaten te verhogen. Dat is volgens de Amerikaanse president Joe Biden veel te weinig.

Nadelig voor de consument

De stijgende olieprijzen zijn natuurlijk nefast voor de consument. Die moet betaalt meer aan de pomp. De benzine- en dieselprijzen staan momenteel op een recordhoogte. Ook wie zijn woning verwarmt met mazout moet dieper in de buidel tasten.

“De hoge energieprijzen zetten ook de inflatie extra onder druk. En dat net in een periode waarin het economisch herstel ongelijkmatig blijft en nog steeds met een aantal risico’s wordt geconfronteerd”, vervolgde Birol in de webinar. Birol zei echter duidelijk te willen maken dat het hier niet om een collectieve reactie van het IEA gaat. “Het energieagentschap treedt alleen op om energievoorraden aan te spreken in het geval van een grote verstoring van de voorziening”, zei hij.

Na een bescheiden daling eerder begin deze week is de prijs van een vat Brent-olie opnieuw boven de grens van 80 dollar gesprongen. Op dit moment wordt zo’n vat verkocht voor 81,9 dollar. Een vat WTI-olie gaat over de toonbank voor 77,9 dollar.

(kg)

Meer