Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Hongkong spant een valkuil voor Tim Cook

Logo Business AM
Geen categorie

10/10/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Apple-CEO Tim Cook besliste woensdagavond om een app die betogers in Hongkong toelaat de aanwezigheid van politieagenten te traceren uit de App Store te verwijderen. Volgens Apple was dat nodig om de veiligheid in de stadstaat te verzekeren. De beslissing komt daags nadat Chinese staatsmedia Apple ervan beschuldigen de ‘herrieschoppers’ te helpen.

De beslissing kan uiteraard zijn ingegeven door bezorgdheid omtrent de fysieke veiligheid van lokale ordehandhavers. Maar men kan men zich moeilijk van de indruk ontdoen dat Apple capituleert voor de druk om om de Chinese belangen prioriteit te geven.

Apple is niet het enige bedrijf dat in de valkuil trapt die Hongkong voor de internationale handel is geworden. Ook de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA en de spelletjesfabrikant Activision Blizzard, moesten deze week door het slijk. De NBA kwam terug op eerder gemaakte excuses en zei dat het recht op vrije meningsuiting primeert. Activision Blizzard, een van ‘s werelds grootste spelletjesmakers, schorste een e-speler die zijn steun had betuigd aan de betogers. In een verklaring liet het bedrijf weten dat de speler een interne regel had overtreden. Die verbiedt hem ‘het imago van het bedrijf te schaden of het bedrijf in opspraak te brengen’.

Buigen voor Beijing of de vrije meningsuiting verdedigen?

Dat de NBA hier een ander pad kiest dan Activision mag niet verwonderen. De NBA heeft geen concurrentie (tenzij Chinese sportfans liever de lokale competitie willen gaan volgen), Activision heeft die wel. Dit laatste bedrijf staat dus voor een verscheurende keuze: China gehoorzamen en de vrije meningsuiting opofferen of de vrije meningsuiting verdedigen en de Chinese markt (600 miljoen gamers) opofferen.

Cooks beslissing kwam er nadat de staatskrant People’s Daily Apple ervan had beschuldigd de herrieschoppers te helpen om nog meer geweld te gebruiken door de app HKmap.live in zijn App Store op te nemen. Die app laat toe om de bewegingen van de politie te monitoren. Apple besliste daarop de app opnieuw te verwijderen. Omdat hij betogers toeliet ‘de politie in het nauw te drijven’ en ‘criminelen de vrije hand gaf om burgers lastig te vallen in zones waar geen politie aanwezig is’.

Tijd van 3 T’s ligt definitief achter ons

De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Dat deze beslissing zou zijn genomen zonder druk vanuit Beijing lijkt  bijna onmogelijk. Verder is de bezorgdheid die Apple om de veiligheid van de lokale politie toont, perfect begrijpelijk.

Maar de achterliggende reden ligt veel dieper. Het incident bewijst nog maar eens in welke mate Apple is blootgesteld aan de Chinese willekeur. Dat vanwege de grote concentratie van zijn productie in China. Die relatie zal Cook in de toekomst nog meer kopbrekens bezorgen. De tijd dat buitenlandse bedrijven in China veilig waren als ze de 3 T’s vermeden (Tibet, Taiwan en Tiananmen) ligt definitief achter ons.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks