Honduras verbiedt mijnindustrie nog langer op dagbouw beroep te doen

In Honduras zal de mijnindustrie niet langer van dagbouw gebruik mogen maken. Dat heeft de nieuwe linkse regering van het Midden-Amerikaanse land bekendgemaakt. De nieuwe Hondurese president Xiomara Castro had in haar verkiezingsprogramma een belofte opgenomen om de schadelijke impact van de mijnbouw aan te pakken.

De Hondurese regering, die vorige maand werd beëdigd, kondigde ook aan milieuvergunningen voor mijnbouwactiviteiten in het hele land te zullen intrekken. Het is nog niet duidelijk of de annulering alleen geldt voor nieuwe projecten of ook voor projecten die al in uitvoering zijn.  

Schadelijk

In Honduras klagen inheemse gemeenschappen al vele decennia over legale en illegale mijnbouw op het land van hun voorouders. Honduras ontgint goud, zilver, koper, lood en zink. Nu heeft het Hondurese ministerie van Mijnbouw beslist een verbod op te leggen op mijnbouwactiviteiten die een schadelijke impact op het land zouden hebben.

Het ministerie merkte daarbij op dat de mijnbouw de natuurlijke hulpbronnen van het land bedreigt, de volksgezondheid ondermijnt en de toegang tot water beperkt.

Het ministerie verklaarde daarnaast dat dagbouw op het hele grondgebied van het land verboden zou worden. Daarnaast werd aangekondigd dat vergunningen en concessies voor mijnbouw zouden worden herzien en mogelijk opgeschort of ingetrokken.

Daarbij gaf het Hondurese ministerie nog te kennen dat gebieden met een hoge ecologische waarde behouden zouden blijven en tegen een industriële ontwikkeling zouden worden beschermd.

Ongebreidelde corruptie

Honduras is niet het eerste land in Midden-Amerika dat maatregelen neemt om de mijnbouw aan banden te leggen. Twintig jaar geleden al verbood Costa Rica alle nieuwe mijnbouwprojecten in dagbouw en El Salvador besliste vijf jaar geleden de ontginning van metalen te verbieden.

De export van zilver, zink en lood leverde Honduras volgens de centrale bank van het land vorig jaar bijna 130 miljoen dollar inkomsten op. In dat cijfer is geen rekening gehouden met de export van goud.

Xiomara Castro had in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november een manifest gepubliceerd waarin ze had beloofd om paal en perk te zullen stellen aan de mijnactiviteiten die in haar land zware schade veroorzaakten.

Na haar aanstelling tot Hondurees president in januari, beloofde Castro haar natie te zullen redden uit een economische afgrond die door een mislukt economisch beleid en ongebreidelde corruptie was gegraven.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20