Honderdjarige nazikampbewaker wordt aangeklaagd

Een honderdjarige ex-bewaker van het naziconcentratiekamp Sachsenhausen is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord in 3.518 gevallen.

De man, die niet bij naam is genoemd, wordt ervan beschuldigd tussen 1942 en 1945 willens en wetens betrokken te zijn geweest bij de moord op kampgevangenen als lid van het bewakingsteam van het concentratiekamp Sachsenhausen ten noorden van Berlijn.

Ondanks zijn hoge leeftijd achten de aanklagers de verdachte, die in de Duitse deelstaat Brandenburg woont, gezond genoeg om terecht te staan. De districtsrechtbank van Neuruppin moet nu beslissen of de zaak voor de rechter komt.

Tussen 1936 en 1945 werden meer dan 200.000 mensen, onder wie joden, zigeuners, politieke tegenstanders van het naziregime, homoseksuelen en geallieerde krijgsgevangenen geïnterneerd in Sachsenhausen. Tienduizenden onder hen stierven van honger, uitputting of werden vermoord. Ze werden ook onderworpen aan dodelijke medische experimenten.

Kamp Stutthof

Vorige week hebben aanklagers ook een 95-jarige ex-secretaresse van het kamp Stutthof bij het Poolse Gdansk, aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moorden op 10.000 mensen. Ook haar naam werd niet genoemd, maar de Duitse omroep NDR identificeerde haar als Irmgard F., die in een bejaardentehuis in het noorden van Hamburg woont.

De rechtbank van Hamburg heeft vorig jaar nog een 93-jarige oud-concentratiekampbewaker tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld. Bruno Dey werd medeplichtig bevonden aan de moord op duizenden mensen tussen 1944 en 1945 in datzelfde kamp in Polen. 

6.000 nazimisdadigers veroordeeld

Sinds het historische vonnis in 2011 tegen nazimisdadiger John Demjanjuk, medeplichtig aan de moord op minstens 28.060 joden, veroordelen rechtbanken ook kampbewakers die tot de lagere rangen behoorden op grond van het feit dat hun aanwezigheid in kampen al voldoende was om hen medeplichtig te maken aan moord.

Duitse rechtbanken hebben sinds 1947 meer dan 6.600 nazioorlogsmisdadigers veroordeeld, al kregen de meesten uiteindelijk minder dan een jaar gevangenisstraf.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20