Honderden Indiërs kampen met mysterieuze ziekte terwijl Covid-19 door het land raast

Een 500-tal mensen in de Indiase regio Andra Pradesh zijn schijnbaar besmet met dezelfde mysterieuze ziekte. Niemand weet wat er aan de hand is.

Een groot raadsel in de zuidelijke Indiase regio Andra Pradesh. Op enkele dagen tijd moesten daar honderden mensen naar het ziekenhuis met misselijkheid, buikkrampen en koorts. Er viel ook al één dode maar niemand weet precies wat er aan de hand is.

De honderden slachtoffers hebben min of meer dezelfde symptomen, maar de ernst ervan varieert. Wetenschappers proberen het mysterie nu uit te leggen, maar angst voor een virus is er momenteel nog niet. De eerste gok lijkt een omgevingsfactor te zijn, zoals besmetting door water of pesticiden.

Pesticiden

Dat eerste werd alvast uitgesloten: onderzoek van nabije waterputten bracht niets op, en ook mensen die geen lokaal water dronken, zijn besmet. Er valt geen lijn te trekken op wie er wel en niet besmet raakt, alleen zijn jongeren hier iets sneller slachtoffer.

Dokters gokken nu op een fosforbesmetting. Fosfor is een stof die ook vaak voorkomt in pesticiden die in de buurt vaak gebruikt worden. Een overdaad ervan zou kunnen leiden tot de symptomen die de slachtoffers vertonen. Maar het blijft bij een gok, zeggen artsen aan het persbureau AP. Een van de bewandelde pistes is dat er pesticiden gebruikt zijn op het land en dat die in visputten terechtgekomen zijn. Dat zou de wijde verspreiding van de ziekte kunnen verklaren.

Volgens de regering van president Narendra Modi heeft het merendeel van de patiënten intussen het ziekenhuis verlaten. 148 mensen moeten nog blijven. Oppositieleider Chandrababu Naidu vraagt een objectief onderzoek naar het incident.

Ook nog corona

Andra Pradesh is meteen ook een regio die zwaar getroffen is door Covid-19. Er zijn meer dan 800.000 vastgestelde gevallen. De gezondheidszorg in India staat, net zoals bij ons, onder zware druk van het virus. De uitbraak van deze mysterieuze ziekte komt dan ook op een ongelukkig moment.

In maart kondigde India zowat de grootste lockdown ter wereld af. 1,3 miljard mensen moesten binnen blijven. Desondanks kampte India met een grote tweede golf en daaropvolgende economische crisis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20