Honden, opgelet! Katten sluipen nu ook langzaam het rijk der wereldleiders binnen

Honden en de machtigen der aarde: de Canadese premier Justin Trudeau heeft er een. Dat geldt ook voor de Franse president Emmanuel Macron en de Russische president Vladimir Poetin. De Obama’s waren ook hondenbezitters. Maar bij een nieuwe generatie wereldleiders horen katten er nu ook bij. Zelfs Joe Biden gaat er eentje in het Witte Huis brengen.

First lady Jill Biden vertelde vrijdag aan NBC News dat de nieuwe kat van de Bidens ‘in de coulissen zit te wachten’, hoewel ze weigerde precies te zeggen wanneer het beestje zou arriveren. Ze gaf geen hint over de naam, maar ze liet wel los dat het een vrouwtje is. De First Cat zal moeten overeenkomen met de twee Duitse herders van de familie Biden, Champ en Major.

Los van Donald Trump, die niks met dieren heeft, heeft elke Amerikaanse president de jongste 150 jaar minstens één huisdier gehad. Ronald Reagan had zelfs zes honden en twee katten. John F. Kennedy hield er een halve zoo op na: die had zes honden, een kat, een konijn, twee hamsters, een paar pony’s en zelfs een kanarievogel.

Het zijn vooral honden voorlopig die wereldleiders naast zich hebben, maar katten beginnen hun stempel te drukken. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern verwelkomde in 2017 thuis Paddles, een reddingskatje. Paddles had polydactylie, wat betekent dat de kat extra klauwen had.

Maar minder dan twee maanden nadat Paddles in de schijnwerpers kwam te staan, werd de kat aangereden door een auto en stierf ter plekke. Maar Paddles drukte in haar korte leven wel een stempel op de internationale diplomatie: tijdens Arderns eerste telefoontje met Trump probeerde de kat het gesprek te laten ontsporen door luid te miauwen.

Larry, de kat van het Cabinet Office van de Britse regering, heeft ook een flair voor politiek drama – hoewel, zoals elke zichzelf respecterende kat, alleen wanneer hij dat wil. Volgens Larry’s officiële biografie is hij sinds 15 februari 2011 in residentie en is hij ook de eerste kat op nummer 10 die de officiële titel Chief Mouser heeft gekregen. ‘Larry brengt zijn dagen door met het begroeten van gasten bij het huis, het inspecteren van beveiligingsvoorzieningen en het testen van antiek meubilair op slaapkwaliteit.’

Net als Paddles lijkt ook Larry wel een mens te kunnen inschatten. Tijdens het bezoek van Trump aan Londen in 2019 barricadeerde hij zich onder Trumps limo. Maar hij liet zich wel aaien door Obama tijdens diens laatste trip als president naar het VK.

De liefde van de Taiwanese leider Tsai Ing-wen voor katten is ook goed gedocumenteerd. De 64-jarige, die in 2016 een verpletterende overwinning behaalde om de eerste vrouwelijke president van het eiland te worden, heeft zelf twee geadopteerde katten genaamd Think Think (een grijze tabby opgevangen na een tyfoon) en Ah Tsai (een boerderijkat die een geschenk was tijdens de presidentsverkiezingen).

De voormalige Canadese premier Stephen Harper was een goed gedocumenteerde kattenmens. Hij vroeg zelfs het Canadese volk hem te helpen bij het zoeken naar een naam voor een nieuwe grijze tabby (het werd Stanley). De voormalige Maleisische premier Najib Razak liet zijn vier katten rondlopen in de officiële residentie terwijl hij in functie was. Sinds hij in 2018 zijn herverkiezing verloor door een corruptieschandaal, heeft Razak nog minstens drie katten erbij genomen. De beestjes riskeren hun baasje wel een poos niet te zien: Razak werd in juli veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf.

Zelfs hondenpersoon Vladimir Poetin heeft een zwak voor katten van de grotere variëteiten. In 2008 kreeg hij een tijgerwelp voor zijn 56ste verjaardag. Vervolgens liet hij in 2014 Siberische tijgers in Siberië in het wild los. Ze zwierven de grens over naar China. Daar hebben ze naar verluidt al een aantal geiten en een pak kippen opgepeuzeld.

Lees ook: Rusland zet eerste coronavaccin voor dieren in: kan binnenkort EU bereiken

Lees ook: Moeten we binnenkort ook onze huisdieren vaccineren? Wetenschappers zeggen van wel

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20