Wie een hond heeft kent gewoon meer mensen

Huisdieren ontpoppen zich snel tot de vedette van een woonwijk en vormen een belangrijke factor in de uitbouw ervan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Western Australia bij ongeveer 2.600 eigenaars van huisdieren in de steden Perth in Australië en San Diego, Portland en Nashville in de Verenigde Staten.

De huisdieren zouden immers een belangrijke hefboom zijn voor de optimale integratie van hun eigenaars in de woonwijk. Honden bleken het vaakst vernoemd te worden, maar ook werd gewag gemaakt van katten, konijnen, vogels en Guinese biggen. De eigenaars van alle soorten huisdieren bleken meer mensen in de wijk te kennen dan buren zonder hond of kat.

Hond en kat effenen het pad naar nieuwe vriendschappen

“Huisdieren blijken een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van een gezonde woonwijk,”? aldus onderzoeksleider Lisa Wood, professor openbare gezondheid aan de University of Western Australia.

“De dieren zorgen er immers vaak voor dat hun eigenaars andere wijkbewoners kunnen ontmoeten, vrienden maken en zelfs emotionele en praktische ondersteuning halen uit die vriendschappen.”

“Het onderzoek toonde immers aan dat de bezitters van huisdieren veel gemakkelijker met andere bewoners van de wijk kennis maakten dan gezinnen waar geen hond of kat in het huishouden aanwezig is.”?

“Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat sterke sociale netwerken een positieve invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid,”? voert professor Wood aan. “De nieuwe studie toont aan dat huisdieren de mogelijkheid hebben om die sterke sociale netwerken te helpen realiseren.”?

Sociale isolatie

Vastgesteld werd dat ongeveer 40 procent van de eigenaars van dieren melding maakt van één of meerdere types sociale ondersteuning die werden ontvangen van een persoon die men dankzij de huisdieren had leren kennen.

Daarbij wordt gewag gemaakt van de mogelijkheid om met iemand over problemen of bezorgdheden te praten, maar ook van een partij waar men advies of praktische hulp kan vragen.

“Eenzaamheid en sociale isolatie vormen in vele gemeenschappen een groot probleem,”? zegt Lisa Wood nog. “Het bezit van een huisdier kan een oplossing zijn om die grenzen te doorbreken. Huisdieren creëren voor mensen opportuniteiten om een interactie met elkaar te vinden, wat niet zelden kan leiden tot diepere vriendschappen.”? (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20