Hoeveel kan ik lenen? Zes belangrijke factoren!

Onze generatie zal volgens sommigen de eerste zijn die het met minder zal moeten stellen dan de vorige. Die mooie auto in combinatie met je droomreis zal dus niet gemakkelijk worden. Aan de andere kant staan de rentevoeten historisch laag. De hamvraag voor elke starter blijft dus: hoeveel kan ik nu precies lenen? Met deze zes factoren moet je zeker rekening houden.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Een lening is niet zomaar gratis geld. Wees je goed bewust van de kosten die met een lening gepaard gaan! Vergeet ze niet mee te rekenen wanneer je een budget opstelt, zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan!

Type lening

Hoeveel kan je lenen? Dat is in de eerste plaats afhankelijk van het type lening. Zo kan je geld lenen om een huis te kopen, maar ook voor een renovatie, een auto of zelfs een vakantie! Het spreekt voor zich dat de bank wil weten waarvoor je het geld zal gebruiken en daarop haar beslissing zal baseren.

Zo kan je bij Santander Consumer Finance lenen voor bedragen tussen €500 en €50 000. Bij een kredietopening van onbepaalde duur ontvang je als klant dan een kaart waarmee je 24/7 geld kan opnemen. De terugbetaling gebeurt in dat geval in flexibele maandbedragen. Zo’n type lening is bij die kredietinstelling mogelijk tot een bedrag van €5000.

Wil je meer lenen of verkies je vaste maandbedragen, dan kan je voor een lening op afbetaling kiezen. Naast de vaste maandelijkse aflossingen, is ook de duurtijd ervan vooraf bepaald. Bij Santander Consumer Finance kan je zo tot €50 000 lenen.

Het is heel belangrijk dat het bedrag dat je leent afgestemd is op je behoeftes om nodeloze kosten te vermijden en een vlotte afbetaling te garanderen. Financiële instellingen of kredietinstellingen zoals bijvoorbeeld Santander Consumer Finance zijn daarin gespecialiseerd en kunnen je met raad en daad bijstaan.

Om alles overzichtelijk te houden, kan je ook verschillende leningen en kredietkaarten samenvoegen in één lening. Zoiets heet een hergroepering en zal het beheer van je financiën eenvoudiger maken.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip) 
€ 1.200€ 75.000Simulatie maken
€ 2.500€ 50.000Simulatie maken
€ 500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Netto-inkomen en andere kredieten

Een tweede belangrijke factor die bepaalt hoeveel geld je kan lenen is je gemiddeld netto-inkomen en de stabiliteit daarvan. Ook eventuele andere kredieten zullen in rekening gebracht worden. Het is belangrijk dat je kredietwaardig blijft na het afsluiten van je lening.

Eigen vermogen

Sommige mensen hebben al een eigen spaarboekje wanneer ze naar de bank stappen. Hoe groter dat is, hoe meer je zal kunnen lenen. Dat criterium gaat dus over de verhouding eigen vermogen versus vreemd vermogen. Sinds de bankencrisis in 2008 zijn de regels voor kredietinstellingen een pak strenger geworden, waardoor ze je normaal gezien minder snel geld zullen lenen als je niet zelf een deel van je reis, auto of renovatie kunt betalen. Dat blijft natuurlijk slechts een deeltje van het totaalbedrag. Voor het grootste stuk zal de bank wel bijspringen.

De rentevoet

Een niet te onderschatten element dat bepaalt hoeveel je kan lenen, is de rentevoet. Die rentevoet is bij elke bank anders, maar wordt voor een stuk gestuurd door het beleid van de verschillende overheden.

Over het algemeen heb je twee soorten rentevoeten waartussen je een keuze kan maken: een variabele rente en een vaste rente. Bij een vaste rente, verandert de rente niet tijdens de looptijd van je lening. Dat is een veilige keuze. Santander Consumer Finance kiest dan ook voor die optie wanneer je een persoonlijke lening aangaat. Wanneer je een doorlopend krediet opent, biedt Santander Consumer Finance een variabele rente aan.

Bij een variabele rente, kan je meer of minder rente gaan betalen naargelang de rentevoet wijzigt. Die keuze houdt iets meer risico in, maar kan goed uitpakken als de rente relatief hoog is op het moment dat je een lening aangaat.

Looptijd van je lening

We lieten het onderwerp al kort eens vallen: de looptijd van je lening. Als je voor een lening kiest, moet je ook beslissen op hoeveel tijd je die zal terugbetalen. Als je voor een langere looptijd kiest, zal je hoogstwaarschijnlijk meer geld kunnen lenen omdat de maandelijkse afbetalingen minder zwaar zullen doorwegen in je budget dan wanneer je voor een korte looptijd gaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20