Hoeveel informatie kan het menselijk brein eigenlijk opslaan?

De capaciteit van het menselijk brein is tien keer groter dan eerder werd gedacht. Dat zeggen wetenschappers van het Salk Institute for Biological Studies in de Verenigde Staten, waarbij wordt aangevoerd dat de hersenen wellicht een opslagcapaciteit hebben van één petabyte.

Daarmee zou het brein de content van ongeveer 4,7 miljard boeken, 670 miljoen websites of 13,3 jaar video-opnames kunnen absorberen. Het gaat volgens de onderzoekers wel om een theoretische capaciteit en zou in realiteit slechts een fractie van het aangegeven volume kunnen worden opgenomen. “Er is weliswaar een limiet aan de opslagcapaciteit van de menselijke hersenen, maar die grens ligt zo hoog dat de mogelijkheden van het brein nooit helemaal worden uitgeput,” zegt onderzoeksleider Terry Sejnowski, professor neurobiologie aan het Salk Institute. “Bovendien beschikken de hersenen ook over een automatische delete-functie, waardoor oudere en irrelevante herinneringen langzaam worden gewist.”

Problemen

Tegelijkertijd merkt Sejnowski op dat het brein weliswaar veel gegevens kan absorberen, maar toch amper 20 watt stroom genereert, wat ontwikkelaars zou kunnen helpen meer efficiënte computers te bouwen. Paul Reber, directeur van het Brain Behavior Program aan de Northwestern University, stelt dat de reële opslagcapaciteit van de hersenen mogelijk nog hoger ligt en wellicht tussen drie en vijf petabyte bedraagt. Maar die omvang gaat volgens Reber ook met diverse problemen gepaard. “Onder meer zou het moeilijk kunnen blijken om in de opgeslagen volumes de gewenste informatie terug te vinden,” zegt Reber. “Bovendien vormt ook het opslag-proces een flessenhals waarbij veel informatie verloren zou kunnen gaan.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20