Hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe minder stroom het opwekt

In de Nederlandse provincie Zeeland leveren zonnepanelen de meeste energie. Dat meldt de lokale Omroep Zeeland, die zich baseert op een onderzoek van de Universiteit Utrecht. Met name in de stad Vlissingen, dat bijna ieder jaar ook de meeste zonuren van Nederland telt, brengen zonnepanelen veel op.

Dat Zeeland vergeleken met andere Nederlandse provincies goed scoort, heeft te maken met het feit dat de zon daar relatief veel schijnt. Maar dat is niet de enige reden. Zo heeft de zeebries er bijvoorbeeld ook mee te maken. Hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe minder stroom die opwekt. De verkoelende zeebries voorkomt dat en in combinatie met het groot aantal zonuren in de provincie levert dat relatief veel energie op.

Vorig jaar was het in Nederland sowieso een goed jaar wat betreft de opbrengst van zonnepanelen. De zon scheen relatief veel en zelfs meer dan het langjarige gemiddelde tussen 1981 en 2010. Toch blijft 2018 vooralsnog het recordjaar, toen de panelen in totaal de meeste stroom opwekten.

Landelijk leverden de panelen vorig jaar 12,6 procent meer op dan het langjarige gemiddelde. In Vlissingen was dat percentage zelfs 15,6 procent. In 2018, het recordjaar dus wat betreft opgewekte energie, wekten de panelen landelijk gezien maar liefst 16,8 procent meer energie op dan het langjarige gemiddelde.

Zeeland scoorde vorig jaar dus het best. In het oosten van Nederland, zoals in Overijssel, Drenthe en Groningen, leveren de zonnepanelen relatief de minste energie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20