Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Hoe sterven dokters?

Logo Business AM
Sciences

24/07/2019 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Je zou verwachten dat dokters met een ernstige ziekte hun expertise aanwenden en de allerbeste, meest moderne van behandelingen kiezen. Het tegendeel is waar. Dokter Ken Murray constateert dat dokters ongebruikelijk weinig behandelingen ondergaan, vergeleken met het Amerikaanse gemiddelde.

Dokters hebben met eigen ogen gezien hoe ingrijpend een zware behandeling is. Ze zien de wanhoop, de slangen, de geneesmiddelen en weten dat het maar al te vaak leidt tot peperdure rekeningen en weinig resultaten. Een neef van Murray kreeg te horen dat hij leed aan longkanker. Hij weigerde chemotherapie te ondergaan. In plaats daarvan ging hij bij Murray wonen en beleefden ze samen nog acht maanden lang dikke pret. Ze aten lekker, keken veel naar sport en spendeerden niet meer dan 20 dollar aan geneesmiddelen. Op een dag werd hij niet wakker. Na een coma van drie dagen stierf hij.

‘Mijn neef was geen dokter, maar hij wilde kwaliteit van leven, niet kwantiteit. Is dat niet wat we allen willen? Indien er één state-of-the-art-manier van sterven is, dan is het sterven met waardigheid. Wij dokters zijn geen helden, ook wij willen waardig sterven. ‘

Het verbaast Murray dan ook niets dat de meeste goed geïnformeerde artsen de strijd opgeven en verkiezen om rustig thuis te overlijden.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks