Hoe reageren Belgische politici op de waanzinnige beelden in Washington DC?

Erg veel reacties uit België op de waanzinnige beelden in Washington DC. En ieder in de Belgische politiek weeft er zijn boodschapje in.

  • Zowat iedereen in politiek België reageerde op de bestorming van het Capitool, door Trump-aanhangers, in de Amerikaanse hoofdstad.
  • De premier reageerde met ‘schok en ongeloof over de gebeurtenissen in het Capitool, het symbool van de Amerikaanse democratie. We vertrouwen erop dat de sterke instituties van de United States dit moeilijke moment doorkomen. Volle steun aan president-elect Joe Biden.’ Opvallend, hij deed de tweet in het Engels.
  • Zowat heel de federale regering tweette in soortgelijke bewoordingen, waarbij onder meer ook Sophie Wilmès (MR) (wat nog te begrijpen is, ze is minister van Buitenlandse Zaken) en Petra De Sutter (Groen) zich rechtstreeks in het Engels richten tot Joe Biden om hem steun te geven.
  • Bij de partijvoorzitters had Joachim Coens (CD&V) een hem kenmerkende filosofische benadering: ‘Let op je gedachten, want je gedachten worden je woorden, Let op je woorden, want je woorden worden je daden, Let op je daden, je daden worden je gewoontes. Let op je gewoontes, je gewoontes vormen je karakter Let op je karakter, je karakter bepaalt je bestemming.’ Al vroegen sommigen zich wel af wat dit precies betekent.
  • Conner Rousseau (Vooruit) laat dan weer weinig twijfel, veel raffinement zit niet op de boodschap: ‘Dit gebeurt wanneer je jarenlang polariseert. Dit gebeurt wanneer je jarenlang haat en verdeeldheid zaait. Dit gebeurt wanneer je jarenlang extreemrechts normaliseert. Stop die zot.’
  • ‘Wat momenteel in de VS gebeurt, is extreem ernstig. Het is een gewelddadig symptoom van de populistische ziektes van onze democratie. Het gevaar is niet alleen terug te brengen tot Donald Trump, maar schuilt veel dieper. Democraten zullen opstaan!‘, zo stelde Georges-Louis Bouchez (MR) dan weer voluntaristisch.
  • Opvallend: bij Bart De Wever (N-VA) geen grote uitspraken over Trump of Biden (de N-VA let altijd op met die eerste), wel een videofragment van de inauguratie van Ronald Reagan in 1981, die praat over hoe die feilloze overgang van macht toch iets miraculeus is en de essentie van democratie. Reagan geldt voor velen als hét icoon van een Republikeinse partij die wel ‘decent conservatief’ was.
  • Bij Tom Van Grieken (Vlaams Belang) op Twitter geen woord over wat in Washington DC gebeurde. Wel opvallend: een retweet over het bericht dat China gisteren zowat de hele oppositie in Hongkong in de cel gooide, op basis van nieuwe, repressieve wetgeving. Dat nieuws raakte gisteren helemaal ondergesneeuwd. Maar het lijkt er sterk op dat het regime in Peking daarmee de laatste genadeslag heeft gegeven aan de democratische oppositie in die voorheen semiautonome stadstaat.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20