Hoe Poetin al 20 jaar lang neonazi’s gebruikt

Poetin roept wel dat hij Oekraïne aan het “denazificeren” is, maar hij maakt zelf al 20 jaar lang gebruik van ultrarechtse elementen in Rusland om zijn agenda door te duwen. Het Kremlin noemt het “beheerd nationalisme”, een poging om radicale nationalistische militanten, waaronder neonazi’s, te coöpteren en te mobiliseren als tegenwicht tegen een opkomende anti-Poetin-coalitie van democraten en “linkse radicalen”.

Waarom is dit belangrijk?

Poetins geflirt met Russische neonazi's was altijd een riskante strategie, maar het was (vanuit zijn standpunt) niet irrationeel. In tegenstelling tot de reguliere nationalisten, die de neiging hebben om het idee van vrije verkiezingen te steunen, verwerpen neonazi's democratische instellingen en het idee van menselijke gelijkheid. Voor een dictator die de democratie ontmantelde en een autoritair regime opbouwde, zijn ze ideale handlangers.

De bewering van Vladimir Poetin om oorlog te voeren om Oekraïne te "denazificeren", slaat nergens op. Extreemrechts kreeg slechts 2 procent van de stemmen kreeg bij de parlementsverkiezingen van 2019 in Oekraïne, veel minder dan in het grootste deel van Europa. Bovendien is de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, joods en zijn er de inspanningen van de Oekraïense staat om minderheden zoals Krim-Tataren en LGBTQ+-mensen te beschermen, die het slachtoffer zijn van brute vervolging i

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20