Hoe ondernemer worden in de horeca?

Geschreven met input van horecagrootkeukenshop.nl

Er komt behoorlijk wat kijken bij het starten van een onderneming. Een eigen restaurant beginnen vraagt specifieke kennis en vaardigheden. Je bent misschien een uitstekende kok, maar dat betekent niet dat je ook succesvol een eigen restaurant kan runnen. Daar komt meer bij kijken. Eigen ondernemer zijn betekent een zakeninzicht, gevoel voor cijfers, doorzettingsvermogen, discipline en creativiteit hebben, én bereid zijn vele uren hard te werken. Ook moet je een visie hebben van wat jij gaat bieden.

Ondernemingsplan

In een ondernemingsplan zet je de verwachtingen op papier. Wat ga je doen, hoe ga je het doen en wat ga je verwachten? Het beginnen van een restaurant op een bepaalde locatie betekent onderzoek doen naar de haalbaarheid. Op welke klanten ga jij je richten en hoe is het gesteld met de concurrentie? Ga jij je richten op een bepaalde trend en hoe krijg je jouw klanten binnen? Het is belangrijk om te weten op welk segment van de markt jij je gaat richten.

Investeren

Een restaurant beginnen betekent investeren. Huisvesting, inrichting, inkoop, advertising en personeel. Het inrichten van de keuken doe je bij Horecagrootkeukenshop.nl, een webshop voor een complete inrichting.  Er zijn verschillende financieringsmethoden, maar elke bank zal enige zekerheden willen. Een ondernemingsplan moet een bank overtuigen om geld in jouw zaak te steken.

Vergunningen

Voor de horeca zijn er de nodige vergunningen en bekwaamheden vereist, zoals een exploitatievergunning horecabedrijf, hygiëne en NWWA, drank- en horecavergunning, terrasvergunning en mogelijk een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten en muziekrechten. Ook hebben gemeenten een milieubeleid waaraan restaurants moeten voldoen. Verder dient het restaurant brandveilig te zijn.

Gemeenten toetsen de vergunningen af hun beleid. Voor de exploitatie zijn dat de regels van openbare orde en veiligheid. Verder dien je te beschikken over een HACCP-plan inzake de hygiënecode. Als je de gasten ook alcoholische dranken wil schenken, is een drank- en horecavergunning verplicht. Bij het houden van een terras is een aparte vergunning nodig. Ook krijg je te maken met een precarioheffing.
Bij het afspelen van muziek in jouw restaurant moet je speciale toestemming krijgen.

Kamer van Koophandel

Als ondernemer dien je ingeschreven te staan in het register van de Kamer van Koophandel. De belastingdienst gaat jou dan als ondernemer beschouwen. Dat betekent een nauwgezette administratie van omzet, inkoop, bedrijfskosten en investeringen. Ook ben je als ondernemer btw-plichtig. Bij een bank dien je een bankrekening op naam van de onderneming te openen.

Bij het opstarten van een horecazaak komt dus meer kijken dan alleen een goed gevoel voor eten en een passie voor smaak hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20