Hoe kunstmatige intelligentie bijdraagt aan een veiligere toekomst

Geschreven met input van 247kooi.nl.

Kunstmatige intelligentie, oftewel intelligentie die vertoond wordt door machines. Iedereen kent de films en series over deze vorm van wetenschap. Denk aan de Matrix waar de mens gevangen zit in een gesimuleerde realiteit die gecreëerd is door intelligente machines. De hype van black mirror zal je vast niet ontgaan zijn. Iedere aflevering licht een ander aspect toe van de rol die technologie speelt in de samenleving. Hoewel science-fiction vaak een negatief gevolg laat zien, kan kunstmatige intelligentie ook ingezet worden voor een veiligere toekomst. Lees deze blog als je wilt weten hoe KI ingezet wordt voor beveiliging.

Kunstmatige intelligentie is overal

Hoewel een gesimuleerde realiteit nog ver weg lijkt, worden de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie steeds verder onderzocht. Autobedrijven verdiepen zich in de mogelijkheid van zelfrijdende auto’s. Maar ook wanneer je thuis op de bank via Netflix een serie kijkt, krijg je te maken met kunstmatige intelligentie. Of als je een zoekopdracht plaatst via Google, een tekst laat vertalen via internet of online kleding bestelt.

Al deze zaken worden gestuurd door algoritmes. Oftewel slimme software die zich aanpast aan de echte wereld door te observeren en te leren. Hierdoor kunnen machines steeds vaker taken overnemen die normaal door de mens uitgevoerd werden. Zo ook tijdelijke beveiliging, waarbij op afstand een locatie bewaakt kan worden door middel van intelligente beveiligingscamera’s.

Hoe wordt KI toegepast in de beveiligingssector?

Beveiliging bestaat in allerlei soorten en maten. Denk aan toegangscontrole, bewakers op een evenement, huisalarmen of brandmelders. Zo bestaan er ook verschillende doelen, zoals brandpreventie of diefstalpreventie. Intelligente camera’s kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor toegangscontrole door kentekens te lezen. Maar ook om indringers te spotten en een melding te versturen naar een meldkamer.

De technologie kan tevens gebruikt worden voor gezichtsherkenning, maar in Nederland wordt hier nog niet grootschalig gebruik van gemaakt. Dit komt mede doordat het een inbreuk op de privacy kan veroorzaken. Toch zijn er bepaalde sectoren waar kunstmatige intelligentie wel van toegevoegde waarde is.

Intelligente camera’s kunnen afvalbranden voorkomen

 In de recyclingbranche vormt brandgevaar een groot risico. Afvalbranden worden met name veroorzaakt door bacteriële of chemische broei. De grote boosdoener: oplaadbare batterijen. Steeds meer apparaten hebben een lithium-ionbatterij. Denk aan smartphones, maar ook veel elektrische gereedschappen. Wanneer dit in het restafval terechtkomt, vormt dit een een groot risico voor broei.

Het is om meerdere redenen belangrijk dat afvalbranden voorkomen worden. Ten eerste levert het veel schade op voor de afvalverwerker. De kosten lopen al snel op tot miljoenen euro’s. Ten tweede levert een grote brand veel overlast op voor de nabije omgeving. De rook en gevaarlijke stoffen verspreiden zich door de lucht. Dit is niet alleen vervelend en schadelijk voor de omwonenden, maar het heeft tevens een negatief effect op het milieu. Met intelligente detectie-apparatuur kan dit voorkomen worden.

Camerabeveiliging om temperatuur te monitoren

Afvalbrand kan op een effectieve en efficiënte manier voorkomen worden door middel van Intelligente brand- en broeidetectie. Waar normale branddetectie het risico pas opspoort wanneer er al sprake is van rookvorming, kan een abnormale situatie vroegtijdig gedetecteerd worden met een intelligente thermografische camera.

De innovatieve technologie monitort de temperatuur van de afvalverwerking. Het algoritme beschikt over grote hoeveelheden data en herkent patronen om gevaren te signaleren. Wanneer een ongewone temperatuurstijging gesignaleerd wordt, stuurt het systeem een melding naar de meldkamer. De centralisten analyseren de situatie en zetten het alarmprotocol in werking wanneer dit noodzakelijk is.

Kunstmatige intelligentie is nog niet uitgeleerd

Waar er de laatste jaren veel stappen zijn gezet op het gebied van kunstmatige intelligentie is er nog veel vernieuwing en verbetering mogelijk. Ook op het gebied van brandpreventie en andere beveiligingsdoeleinden kunnen we nog veel leren. Vooral op het gebied van diefstalpreventie valt er nog veel winst te behalen, maar hiervoor is tevens een maatschappelijke discussie nodig. Hoeveel wil je overdragen op een machine?

Hoe voorkom je alle valse alarmen? Kunnen we bepaalde situaties voorspellen om het risico te verkleinen? Dit zijn vragen waar men zich bezig houdt om de technologie verder te ontwikkelen. Eén ding is echter zeker. Kunstmatige intelligentie biedt veel mogelijkheden om de toekomst veiliger te maken.