Hoe kun je geld besparen als eigenaar van een huisdier?

Een groot deel van de Belgische bevolking geeft elk jaar opnieuw veel geld uit aan hun huisdieren, zoals honden, katten, hangbuik zwijntjes en gezelschapsdieren. Gezien het feit dat het grootste deel van alle huishoudens in ons land één of meerdere huisdieren bezit, is het dan ook geen wonder dat een dierenliefhebber soms te kanpen heeft met financiële krapte, en zelfs met financiële stress. Dit wil overigens niet zeggen dat dierenliefhebbers hun dier om die reden zomaar de deur uit zullen smijten. Wel gaan steeds meer dierenbezitters op zoek naar manieren om de kosten voor de verzorging, de voeding en andere aan hun huisdier gerelateerde geldslurpers enigszins te drukken. Gelukkig hebben ook wij een aantal handige manieren verzameld waarmee je de hoge kosten van diervoeding, dierenopvang, de verzorging of de kosten voor hun gezondheidszorg naar beneden bij kunt stellen en dus op jaarbasis aardig wat euro te besparen. 

Kosten voor de opvang van je huisdier

Een overnachting voor een klein huisdier in een kennel of andere vorm van dierenopvang zal al snel 20 tot 25 euro kunnen kosten. Op het moment dat je je huisdier in een heus dierenhotel wilt laten overnachten, dan zijn de kosten vaak zelfs nog een stuk hoger per nacht. De overnachtingkosten in een dierenhotel zijn bovendien voor een groot afhankelijk van de diensten waar je voor hebt gekozen. 

De geldbesparende oplossing in dit geval is vaak erg simpel: gewoon je familie of vrienden vragen om op je huisdier te passen tijdens je afwezigheid. Om die reden is het wel van groot belang dat je je huisdier goed opvoed. Een welgemanierde hond bijvoorbeeld zal nu eenmaal een stuk vlotter mogen komen logeren, dan een dier dat zich minder goed weet te gedragen. Een goede opvoeding van je huisdier kan je dus een heleboel (overnachtings)kosten besparen.

Om er zeker van te zijn dat je huisdier goed opgevangen zal worden, als je een poosje de zorg uit handen moet geven, is het aan te bevelen om ruim van tevoren al een zeker netwerk op te bouwen van familieleden en vrienden die je hierbij eventueel willen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld aanbieden om zo nu en dan op de hond of kat van vrienden te passen als deze eveneens bereid zijn om de zorg voor jouw huisdier op zich wil nemen.

Kosten voor de uiterlijke verzorging van je huisdier

De vacht van je huisdier laten trimmen kan al snel een behoorlijk kostenpost worden. Dit geldt ook wanneer je je dier door een professional wilt laten wassen of op een andere manier wilt laten verzorgen. Bovendien zullen dit soort kosten vaak meerdere keren per jaar terugkeren. Om geld te kunnen besparen, zul je jezelf dus bepaalde taken eigen moeten maken en deze over dienen te nemen van de professional. Om te beginnen moet je je huisdieren vertrouwd maken de verzorging van hun uiterlijk als ze nog jong zijn, bijvoorbeeld door hun nagels en gebit te inspecteren en te reinigen, maar ook door hun vacht te borstelen en te knippen. 

De kosten voor de verzorging van het uiterlijk van je huisdier kun je bovendien naar beneden bijstellen door, evenals je zou kunnen doen met je eigen kapperbezoekjes, net even langer uit te stellen. Je huisdier zal er immers aan gewend moeten raken dat je met de nodige tussenpoezen antivlooibehandelingen en ander algemene onderhoud aan hun uiterlijk gaat uitvoeren. In het algemeen kun je door je dier één keer per week grondig te borstelen en iedere twee weken hun nagels te vijlen of te knippen veel geld in je eigen zak houden. Je hoeft dan namelijk alleen maar twee keer per jaar door een professional onder handen te laten nemen.

Wanneer je dan ook nog zorgt dat je huisdier geen vlooien heeft of dat de vacht vol met vuil en klitten zit, dan worden er bovenal geen toeslagen in rekening gebracht en bespaar je nog eens extra. Je zou kunnen denken dat het doen van een investering in bijvoorbeeld een trimapparaatje voor de vacht van je huisdier extra kosten met zich mee zal brengen. Deze kosten zul je echter in een korte tijd alweer terug hebben verdiend.

Kosten voor de voeding van je huisdier

Op het ogenblik dat je eenmaal een merk van huisdiervoedsel heb gevonden waar jij (en je huisdier) tevreden over zijn, dan is het belangrijk om de prijs goed in het oog te houden. Net zoals er gebeurt met voedsel dat bestemd is voor de menselijke consumptie, kun je soms interessante aanbiedingen vinden als je bijvoorbeeld bulkverpakkingen koopt. Voordat je dan ook voeding voor je huisdier gaat kopen, is het verstandig om de prijs per kilo van verschillende producten met elkaar te vergelijken om ervoor te zorgen dat je absoluut de beste deal krijgt. Daarnaast kun je op zoek gaan naar kortingsbonnen en speciale aanbiedingen, zoals elke tiende verpakking gratis. Door dit te doen, kun je elk jaar weer flink wat geld besparen. 

Verder kun je op zoek gaan naar websites die kortingen aanzienlijke aanbieden wanneer je je aanmeldt voor steeds terugkerende bestellingen van voedsel voor je huisdier(en). De sleutel zal in dit geval bestaan uit het feit dat je bij dient te houden van hoeveel tijd er verstrijkt om het voer op te maken en vervolgens een vast bestelschema op te stellen. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele aanbieding mist die een producent van diervoeding de deur uit doet, kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief zodat je telkens per e-mail een waarschuwing krijgt met betrekking tot de lopende aanbiedingen en tijd dat je op deze manier geld kunt besparen.

Kosten voor de gezondheidszorg van je huisdier

Voorkomen is bij huisdieren uiteraard ook altijd beter dan genezen. Het nemen van preventieve maatregelen is dan ook even belangrijk voor je huisdier als voor jezelf. Net zoals de mens hebben huisdieren immers ook elke dag voldoende lichaamsbeweging nodig en dient eveneens de juiste hoeveelheid voedsel voorgeschoteld te worden (en dus niet te veel zoals veel huisdierbezitters vaak geneigd zijn om te doen).

Verder is een goede manier om geld te besparen, op de kosten van diergeneeskunde, het regelmatig poetsen van de tanden van je dier. Tandheelkundige zorg voor dieren is namelijk relatief duur en het verwaarlozen van goede gebitsverzorging kan bovendien leiden tot hart- en vaatziekten (om nog maar te zwijgen van die vieze adem van je huisdier). Drie keer per week het gebit van je huisdier reinigen, kan je dan ook al snel de kosten voor een ​professionele gebitsreiniging besparen. Op internet zijn diverse video’s te vinden waarin uit wordt gelegd hoe je het gebit van honden en katten goed kunt reinigen (een excuus dat je niet weet hoe je dit klusje moet klaren, wordt zo dus eveneens naar het land der fabelen verwezen).

Wanneer je huisdier een geneesmiddel moet gaan gebruiken, ligt het voor de hand dat je dit direct bij de dierenarts koopt. In een heleboel gevallen betekent dit echter ook dat je flink wat duurder uit kunt zijn, dan wanneer je hetzelfde middel bijvoorbeeld online aan zou schaffen. Door van tevoren de prijzen van dierengeneesmiddelen te vergelijken, kun je meestal ook aardig wat geld in eigen zak houden zonder dat je dier hier onder te lijden heeft.

Op het moment dat je huisdier toe is aan een sterilisatie of castratie, dan kun je ook op zoek gaan naar een dierenarts die deze ingreep tegen zo min mogelijk kosten uit wil voeren (uiteraard dien je jezelf er wel van te vergewissen dat dit niet ten koste zal gaan van de zorg die verleend zal worden). Afhankelijk van de plaats waar je woont, kan een dergelijke procedure namelijk grote verschillen laten zien qua kosten. In sommige gevallen zal een lokale dierenarts of dierenasiel speciale sterilisatie- en castratieprogramma’s in het leven hebben geroepen waarbij je tegen gereduceerd tarief je hond of kat kunt laten operen. Dit zal je in de regel tientallen euro’s kunnen besparen (natuurlijk zullen de kosten van een dergelijke ingreep altijd af blijven hangen van de grootte van je huisdier).

Overige kosten besparen als je een huisdier hebt

Tot slot zijn er nog een aantal andere manieren om op kosten te besparen als je de zorg hebt voor een huisdier. Zo kun je onder andere spullen in grootverpakkingen gaan kopen, maar ook tijdens een aanbieding of zelfs in de uitverkoop zijn veel dierenproducten een stuk voordeliger aan te schaffen. Zeker wanneer je een grotere aankoop wilt doen voor je huisdier, zoals de aanschaf van een mand, kooi, voederbak kattenbak of krabpaal, is het internet een prima weg om te bewandelen en op zoek te gaan naar kortingen of aanbiedingen, De korting die je online soms krijgt kan soms zelfs tot 50 procent oplopen in vergelijking tot een soortgelijke aankoop in één van de fysieke dierenwinkels. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20