Hoe KBC het einde van de coronacrisis ziet: 3 scenario’s

KBC zet in zijn jaarrapport zijn macro-economische prognoses op een rij. ‘2021 wordt een overgangsjaar’, zegt de bank- en verzekeringsgroep. Het herstel van de Belgische en Europese economie na de coronaklap zal vooral afhangen van het verloop van de vaccinatiecampagnes.

Basisscenario

 • U-vormig herstel
 • 55 procent kans
 • Belgische groei in 2021: 0,9 procent
 • Vastgoedprijzen in 2021: – 3 procent

Volgens KBC is er meer dan een kans op twee dat we naar een eerder traag herstel gaan, met een groei van 0,9 procent dit jaar na de krimp van de Belgische economie met 7,4 procent vorig jaar. Allerhande coronabeperkingen zullen in het eerste semester een rem blijven zetten op de economie. In de tweede jaarhelft zouden we een begin van normalisering van de economie kunnen zien, dankzij de massale uitrol van vaccins tegen Covid-19.

‘Maar omdat het vaccinatieproces tijd zal vergen, zullen de socio-economische interacties niet terugkeren naar een normaal peil voor 2022’, zegt het basisscenario van KBC. Opmerkelijk is dat de bank dit jaar ook een vrij forse daling van de vastgoedprijzen verwacht, met 3 procent. Concurrent Belfius ziet daarentegen verdere prijsstijgingen. De economische groei in 2022 komt in KBC’s basis scenario uit op 4,1 procent, maar de vastgoedprijzen zouden maar licht herstellen, met 1 procent volgend jaar.

Pessimistisch scenario

 • L-vormig herstel
 • 35 procent kans
 • Belgische groei in 2021: -4,5 procent
 • Vastgoedprijzen in 2021: – 5 procent

KBC houdt voor 35 procent rekening met een somberder scenario, waarbij grote problemen met het vaccineringsproces roet in het eten gooien. Dat kan gaan om logistieke hindernissen bij de verdeling of om een lagere werkzaamheid van de huidige vaccins tegen de opduikende varianten van het coronavirus.

Van de verhoopte heropleving in de tweede jaarhelft zal dan geen sprake zijn. De economieën moeten zich dan eerder schrap zetten voor een heel hobbelig pad van herstel met bijkomende financiële schokken. Het verloop van de economie zal dan eerder lijken op een L of het logo van Nike, met slechts tekenen van groei in de loop van 2022.

In dat donkere scenario zal België opnieuw in een zware recessie belanden, met een krimp van de economie in 2021 met 4,5 procent en vrij beperkte groei in 2022, met 1,6 procent. De vastgoedprijzen zouden dan dalen met 5 procent in 2021 en volgend jaar nog eens met 2 procent.

Optimistisch scenario

 • V-vormig herstel
 • 10 procent kans
 • Belgische groei in 2021: +6,8 procent
 • Vastgoedprijzen in 2021: +2 procent

Wordt u er wat moedeloos van? Niet getreurd, want KBC sluit ook een snel V-vormig herstel niet helemaal uit, al is er volgens de bank maar 1 kans op 10. In dat zonnige scenario krijgt Europa het coronavirus sneller dan verwacht onder controle dankzij meevallers op het vaccinfront. Dat zou al een terugkeer naar een normale economie toelaten in de tweede jaarhelft van 2021. De Belgische economie zou dan spectaculair herstellen en op een historisch hoge jaargroei van 6,8 procent uitkomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20