Hoe kan je assertief zijn zonder agressief over te komen?

Een zeer doeltreffende en direct toepasbare techniek om op een assertieve manier een boodschap over te brengen, is de DESC-techniek.

Niemand laat graag over zich heen walsen. Of zichzelf met de rug tegen de muur zetten. Maar het is niet altijd zo eenvoudig om duidelijke grenzen te stellen en op te komen voor onze eigen belangen, mening of waarden. Dikwijls denken we dan: ja maar wat als de andere boos wordt? Of wat als ik hierdoor de vriendschap, de werkrelatie of mijn carrière onder druk zet? 

Vaak vrezen we de reactie van de ander en zeggen we niets. Dat is echter ook geen oplossing, want je blijft zo met het probleem zitten. 

Hoe kan je opkomen voor jezelf, en tegelijk ook rekening houden met je gesprekspartner?

Een zeer doeltreffende en direct toepasbare techniek om op een assertieve manier een boodschap over te brengen, is de DESC-techniek.Deze techniek is zo waardevol omdat hij je helpt om op een objectieve manier je gevoelens te uiten en duidelijk te maken wat je wenst, terwijl je ook rekening houdt met de behoeften van de anderen.

De techniek bestaat uit 5 fasen:

1 Describe: beschrijf de situatie of gedrag objectief en hou je aan de feiten.2 Explain: leg je eigen gemoedstoestand of gevoelens t.o.v. die situatie ofgedrag uit.3 Suggest a Solution: suggereer een oplossing, maak er een win-winsituatievan.4 Consequences: benadruk de positieve punten of voordelen van devoorgestelde oplossing voor beide partijen.5 Commitment/Contract: sluit af met een akkoord, met een concreteafspraak.

In deze video legt communicatiecoach Jerko Bozikovic uit hoe je deze techniek in de praktijk kunt toepassen.

Meer info: https://www.expertacademy.be/nl/assertiviteit

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20