Hoe je sociale omgeving van invloed is op je budget

Een mens is van nature een erg sociaal ingesteld wezen, iets wat in de praktijk blijkt uit het feit dat de meesten graag het gezelschap van anderen opzoeken. Verder hebben mensen de neiging om het gedrag van anderen in hun directe omgeving te gaan spiegelen. Uiteraard geldt dit spiegelgedrag ook op het moment dat je probeert om:

  • je te houden aan een persoonlijke begroting,
  • op bepaalde kosten te besparen,
  • meer geld te gaan verdienen,
  • je financiën in het algemeen op orde te houden.

In de regel zal het dan ook absoluut niet meevallen om het gedrag van mensen om je heen op deze vlakken te negeren.

Je omgeving beïnvloedt je financiën

Je zult dan ook een duidelijk verschil kunnen merken als je sociale omgeving ​​bestaat uit mensen die een goede invloed op je geldzaken hebben en dus kunnen functioneren als ware en rolmodellen, of wanneer je omringd wordt door vrienden en familie die je steeds weer aan weten te moedigen om ongezonde financiële gewoonten te blijven handhaven. In de praktijk blijkt nu eenmaal, of je het leuk vindt of niet, dat je sociale omgeving (dus naast familie en vrienden eveneens collega’s, buren en kennissen) een grote rol spelen bij het creëren van je houding en je gedragingen ten opzichte van alles wat met je inkomsten, maar zeker ook met het uitgeven van geld, te maken heeft.

Tips om de invloed van je omgeving in te perken

Op het ogenblik dat je je zorgen maakt over het feit dat de mensen uit je naaste omgeving je niet ondersteunen in je levensstijl waarbij je meer bewust met je geldzaken bezig bent (en je wilt houden aan een vooraf opgesteld persoonlijke begroting), dan kunnen onderstaande tips je vast en zeker van pas komen.

  • Bepaal zorgvuldig met welke mensen je omgaat, en welke personen je juist beter wat vaker links kunt laten liggen. Je hebt namelijk de neiging om de mensen om je heen te gaan imiteren. Zorgvuldig de mensen uitkiezen met wie je omgaat, wil dus niet zeggen dat je bepaalde relaties direct dient te beëindigen en nooit meer tijd door moet brengen met je vrienden die wat meer zorgeloos met hun geld omspringen; Een goede vriendschap is namelijk niet in geld uit te drukken. Je kunt echter wel eerder richten op vrienden die hun uitgaven ook in de gaten houden als je een avondje samen wilt gaan stappen.
  • De kans dat je dan meer geld uit gaat geven dan je had begroot zal op die manier namelijk een stuk kleiner worden, dan wanneer je uit zou zijn gegaan met vrienden die niet elke euro omdraaien voordat ze deze uitgeven. Je zorgt er dan immers voor dat je niet in bepaalde verleidingen wordt gebracht en bijvoorbeeld een dure fles wijn besteld (alleen omdat je vrienden dat ook doen). Als je daarentegen besluit om samen met wat spaarzamere vrienden een filmavond gaat organiseren en genoegen neemt met zelfgemaakte hapjes, dan zul je daar absoluut je vruchten van weten te plukken omdat je ook hun gedrag gaat nabootsen.
  • Kom zelf met suggesties voor minder dure activiteiten als je samen iets wilt gaan doen met vrienden die zorgeloos hun euro’s uit willen geven. Door zelf de persoon te zijn die met suggesties komt, is het voor je vrienden minder vanzelfsprekend om in hun eigen gewoonten te vervallen, en bijvoorbeeld uit eten te gaan in een duur restaurant of cocktails te gaan drinken in een exclusieve bar. Het aanreiken van nieuwe ideeën die minder geld kosten, kan dan ook een uitstekende zet zijn als je je wel aan je persoonlijke begroting wilt houden.
  • Doordat je zelf met leuke alternatieven komt, kun je immers prima de controle houden over de uitgaven die gedaan worden. Bovendien hoeft gezelligheid niet af te hangen van het aantal euro’s dat aan een bepaalde activiteit is gespendeerd. Zo zou je, in plaats van een dure bar te bezoeken, samen een nachtelijke wandeling kunnen gaan maken, bordspellen kunnen spelen, in het park gaan voetballen, thuis een film gaan kijken of een hippe jamsessie houden in je woonkamer. Dergelijke opties zijn in de regel niet duur en bovendien vaak erg gezellig. Als interessant extra voordeel kan worden genoemd dat je meestal enorm populair wordt onder je vrienden omdat ze je unieke ideeën weten te waarderen en bovenal niet snel in staat zullen zijn om je activiteiten te overtreffen als het gaat om originaliteit. Al snel zul je dan ook uit worden geroepen tot de organisator van deze groep vrienden. Het besparen op uitgaven zal dan dus leiden tot nog hechtere vriendschappen en nog meer waardering voor jou als persoon.
  • Betrek je partner bij je uitgaven (uiteraard als je deze hebt) omdat er waarschijnlijk niemand sneller je uitgavenpatroon een degelijke snoeibeurt kan geven dan je lief. Deze persoon zal immers je visie delen of door je worden geïnspireerd en al snel ook met de begroting aan de slag willen gaan (nadat duidelijk is geworden welke voordelen dit met zich mee kan brengen).
  • Door je partner te motiveren heb je ook weer een extra reden om jezelf te motiveren. In sommige gevallen is dit zelfs de beste manier om het werken met een begroting vol te kunnen houden. Doordat je namelijk je partner betrekt bij een bepaald plan kun je altijd een beroep doen op een maatje dat deze verantwoordelijkheid eveneens op zijn, of haar, schouders heeft genomen. Er is niemand beter dan je partner om die deze belangrijke rol kan vervullen. Wanneer je partner echter niet geïnteresseerd is, dan kun je hem, of haar, vragen wat daar de reden van is. Zodra je namelijk het motief kent, kun je beter overtuigend uitleggen wat er precies schuilgaat achter deze sobere manier van leven.
  • Als je partner dan nog niet begrijpt wat je doel is met het werken met een begroting, dan kun je wellicht uitleggen wat een restaurantbezoek kost en hoeveel van dergelijke uitstapjes je over dient te slaan om een aanbetaling te kunnen doen op een eigen huis, maar ook om 5 jaar eerder met pensioen te kunnen dan je momenteel hebt gepland of de kosten van de autolening eerder naar beneden bij te kunnen stellen (of een autolening zelfs volledig af te lossen).

Je kunt je partner ook uitleggen dat het werken met een begroting niet betekent dat je op allerlei vlakken alleen maar offers moet brengen. Het gaat namelijk juist over het proberen om dichter bij jullie gezamenlijke grote doelen te kunnen komen. Het overslaan van een nagerecht in een restaurant zal op die manier niet langer voelen als een enorm offer, zeker niet op het moment dat je dit geld uiteindelijk kunt besteden aan een heerlijke chocoladetaart die jullie samen hebben gekocht op een vakantie waar jullie beide al jarenlang van dromen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.