Hoe een ziekenfonds je helpt om meer te bewegen en te ontspannen

In ons land ben je verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten wanneer je je aansluit bij een ziekenfonds. Die verzekering gaat weliswaar gepaard met tal van voordelen. Zo betalen alle ziekenfondsen bijvoorbeeld een deel van het lidgeld van een sportclub terug. Dat is maar één van de vele manieren hoe een ziekenfonds je helpt om meer te ontspannen of te sporten.

In ons land ben je verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds of de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsvergoedingen (HZIV). Hoeveel lidgeld je betaalt, is afhankelijk van het fonds dat je hebt uitgekozen. Je hebt de keuze uit de volgende overkoepelende landsbonden:

  • De Landsbond der Christelijke Mutualiteiten.
  • De Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen.
  • Het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten.
  • De Landsbond van Liberale Mutualiteiten.
  • De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Tussenkomst lidgeld sportclub

Als je kiest om je aan te sluiten bij een ziekenfonds ben je verplicht om daar een aanvullende verzekering af te sluiten. Dankzij die verzekering krijg je toegang tot heel wat extra’s. Die zijn weliswaar afhankelijk van het fonds en de regio waar je je aansluit. Bij de HZIV heb je geen aanvullende verzekering.

Alle ziekenfondsen betalen jaarlijks een deel van het lidgeld van je sportclub terug. Bij de Christelijke Mutualiteit is die tussenkomst beperkt tot (maximaal) 15 euro per jaar, terwijl die bij de Socialistische Mutualiteiten Brabant oploopt tot 45 euro per jaar.

Sommige ziekenfondsen verhogen wel die tussenkomst voor kinderen uit het gezin die jonger zijn dan 18 jaar. Bij de Liberale Mutualiteit is er in zo’n geval bijvoorbeeld sprake van een verhoging van 25 tot 35 euro.

Terugbetaling kampen

Nu de coronacrisis achter de rug is, en we het normale leven deze vakantie kunnen hervatten, vertrekken heel wat kinderen opnieuw op zomerkamp. Gezinnen die zijn aangesloten bij een ziekenfonds kunnen in dat geval genieten van een gedeeltelijke terugbetaling.

Op dat vlak is het Vlaams en Neutraal ziekenfonds één van de gulste mutualiteiten. Dat fonds betaalt jaarlijks een kampvergoeding uit tot 120 euro. Concreet bedraagt de tussenkomst voor kampen en speelpleinen 5 euro per dag of overnachting. De Socialistische Mutualiteiten Brabant stellen op dat vlak teleur. De tussenkomst bij dat ziekenfonds blijft beperkt tot 37,50 euro per kalenderjaar. De dagelijkse vergoeding ligt wel hoger: 7,5 euro. Dat betekent wel dat je na vijf dagen kamp al het plafondbedrag hebt bereikt.

Op vakantie gaan

De ziekenfondsen pakken ook met allerhande kortingen uit als je op vakantie vertrekt. Bij Helen Onafhankelijk Ziekenfonds krijg je bijvoorbeeld een korting van 20 procent op verblijf aan zee of in Malaucène. Die korting geldt weliswaar enkel voor een beperkt aantal vakantieverblijven.

De Liberale Mutualiteit pakt dan weer uit met een tussenkomst van 22 euro per overnachting voor specifieke vakanties in binnen- of buitenland voor jongeren met obesitas of een ernstige ziekte.

Op de vergelijkingssite Spaargids.be kan je alle ziekenfondsen in je regio vergelijken. Op die manier kom je snel te weten of je huidig ziekenfonds volledig aansluit bij je wensen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20