Potentiële werkgevers zullen over het algemeen veel aandacht besteden aan je arbeidsverleden aangezien zij je sollicitatie voor een baan daarmee beter kunnen evalueren. Zij zullen zich bijvoorbeeld afvragen wat de reden zou kunnen zijn dat je huidige, of voormalige, werkgever je niet heeft bevorderd, in het bijzonder als je solliciteert voor een functie op een hoger niveau in vergelijking tot je meest recente baan. Indien tijdens een sollicitatiegesprek vast komt te staan dat je gepasseerd bent voor promotie, dan zul je de nodige tijd en energie dienen te steken in het beantwoorden van vragen over het feit dat je niet gepromoot bent door je laatste werkgever.
Tijdens het sollicitatiegesprek zal een werkgever proberen om je sterke en zwakke punten te bepalen en op welke manier je kwaliteiten en vaardigheden ten opzichte van de vacante baan invloed uit kunnen oefenen. Zo kun je gevraagd worden om een groot aantal vragen te beantwoorden over jezelf. Hierbij zul je dan ook min of meer gedwongen worden om bij jezelf na te gaan wat voor soort werknemer je eigenlijk bent.
Hoe beantwoorden je vragen over niet gepromoot zijn bij je vorige werkgever?
Als je te maken krijgt met deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek dan zul je je af moeten gaan vragen op welke wijze je je achtergrond kunt presenteren ten opzichte van je gesprekspartner en hem, of haat, te overtuigen van het feit dat je nu klaar bent om een leidende functie binnen zijn, of haar, bedrijf in te vullen. Hieronder hebben we enkele tips verzameld voor het omgaan met dit soort vragen tijdens een sollicitatiegesprek:
- Op het moment dat je je voor gaat bereiden voor een specifiek sollicitatiegesprek, dan is het een goed idee om een lijst op te stellen van de voorkeuren en functie-eisen die in de vacature worden genoemd.
- Deze punten neem je vervolgens stuk voor stuk door en onderbouwt deze met behulp van voorbeelden van ervaringen uit je werkverleden die voldoen aan de eisen die gekoppeld zijn aan deze baan.
- In dit belangrijke gesprek zul je moeten laten zien hoe je aan projecten hebt gewerkt, welke de opleiding je hebt genoten en wat de ervaring is die je op hebt gedaan zodat juist jij de perfecte kandidaat bent om deze functie invulling te geven.
- Zorg ervoor bovendien voor dat je ook een gedegen onderzoek uitvoert naar het bedrijf waar je gaat solliciteren, welke beoordelingsvragen je tijdens een sollicitatiegesprek zou kunnen verwachten en uiteraard de vragen die je zelfs aan je gesprekspartner zou willen stellen tijdens dit gesprek.
- Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer vertrouwen en zelfverzekerd je uit zult stralen. Dit zijn namelijk enkele van de meest belangrijke kenmerken waar werkgevers vaak naar op zoek zijn in de sollicitant, vooral als hij, of zij, solliciteert voor een functie op een hoger niveau.
Voorbeelden van correcte antwoorden
Het is altijd prettig als je een logische reden kunt geven waarom je geen promotie hebt gemaakt, bijvoorbeeld omdat je tegen wordt gehouden door een gerespecteerde collega die al langere tijd een vaste aanstelling heeft de enige functie bekleedt die voor jou in aanmerking zou komen als het gaat om een promotie, of wellicht spelen bezuinigingen binnen het bedrijf je wel parten omdat promoties daardoor voorlopig achterwege zullen blijven.
In andere gevallen kun je de vereiste vaardigheden of kennis missen die echter wel noodzakelijk zijn om bij deze werkgever promotie te kunnen maken. Dit is een volkomen legitieme reden, zeker wanneer dezelfde vaardigheden en kwalificaties niet nodig zijn voor de vacante baan, of de voorkeur van de werkgever hier niet op is gericht. Het kan dan ook zo zijn dat je voormalige werkgever misschien een master’s degree als eis stelde aan een promotie naar een hogere functie, terwijl een dergelijke kwalificatie een stuk minder belangrijk is voor je potentiële functie. Het is mogelijk dat je jarenlange ervaring je meer in de praktijk heeft geleerd en je zelfs toe zal staan om een meer stabiel perspectief binnen een bepaalde functie te brengen. Bovendien zul je, op het moment dat je onlangs een diploma hebt gehaald, of een opleiding af hebt gerond, die je vaardigheden of kennis heeft upgrade, dan kun je dat eveneens als reden aangeven waarom je nu meer geschikt bent voor een functie op een hoger niveau.
Vermeld professionele verantwoordelijkheden en projecten
Een andere benadering om deze vraag te beantwoorden, is door het vermelden van een bepaalde toegevoegde verantwoordelijkheid die je werkgever je heeft gegeven ten aanzien van je huidige baan. Het dient dat wel een verantwoordelijkheid te zijn die in verband kan worden gebracht met de leiderschapskwaliteiten die worden vereist voor de invulling van de vacante functie. Misschien was je eerder een projectmanager of teamleider bij de uitvoering van een groot project, of ben je gevraagd als lid van een adviserend comité die inspraak had in een belangrijke organisatorische kwestie. Je kunt verder gevraagd zijn om medewerkers te begeleiden of te coachen en aan deze functie op een uitstekende manier uiting hebben gegeven.
Op het ogenblik dat het mogelijk is om aanbevelingen van voormalige of huidige toezichthouders te kunnen krijgen, dan kun je aan de hand daarvan bevestigen dat je het waard bent om gepromoveerd te worden en dit waarschijnlijk ook al eerder gebeurd zou zijn als er de middelen of de juiste openstaande functie voor beschikbaar was. Referenties kunnen daarnaast worden benut om aan te tonen dat je met een baan op een hoger niveau om kunt gaan en de werkgever een aantal reden geven waarom hij, of zij, dit zou moeten geloven.
Uit geen kritiek op je vorige werkgever of bedrijf
Ongeacht welke aanpak je ook gaat gebruiken om deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek te beantwoorden, je moet er altijd voor zorgen dat je je leidinggevende of het management niet gaat bekritiseren. Of hun manier van handelen nu eerlijk was of niet, potentiële werkgevers hebben nu eenmaal snel de neiging om de kant van je voormalige werkgever te kiezen en je zelf gaan beschouwen als een persoon die snel ontevreden is of klaagt. Het is dus zaak dat je ervoor zorgt dat je antwoord positief is, of op zijn minst neutraal van toon is, ongeacht de omstandigheden binnen je huidige of voormalige bedrijf.
Je bent niet de enige die een promotie misloopt
Een heleboel keren en om de meest uiteenlopende redenen kun je, zelfs als je een spectaculaire baan hebt, uiteindelijk een promotie mislopen. Het niet gepromoveerd worden, hoeft dan ook absoluut niets te maken te hebben met je vaardigheden en kwalificaties. Het kan immers ook gewoon het beleid binnen een onderneming zijn die voor bepaalde functie liever mensen van buitenaf aan wil nemen.
In sommige gevallen is de beste manier om een promotie te krijgen in het huidige economische klimaat door van werkgever te veranderen. Het willen promoveren tot manager is bijvoorbeeld een ambitie waarbij je je dit maar al te goed bewust moet zijn en zolang je een geloofwaardig verhaal kunt vertellen ten aanzien van je kwalificaties kunnen, dan zul je in de regel ook een eerlijke kans krijgen om tijdens een sollicitatiegesprek met succes je positieve kanten te laten zien en uiteindelijk zelfs de zo gewilde hogere functie in de wacht te slepen.