Hoe beantwoord je vragen over succes boeken binnen een functie?

Mensen die de taak op zich hebben genomen om nieuwe werknemers te werven, zullen over het algemeen een breed arsenaal aan manieren tot hun beschikking hebben om de persoonlijke kwalificaties van de verschillende kandidaten te beoordelen. Een van de meest gebruikte manieren om erachter te komen hoe een sollicitant succes denkt te boeken, is door hem of haar te vragen om een aantal pluspunten van zichzelf op te sommen die zullen helpen bij het behalen van de gestelde doelen binnen de beoogde functie. Voor elk bedrijf is het namelijk van cruciaal belang dat elke werknemer in een bepaalde mate bij kan dragen aan het succes van de onderneming.

Hoe beantwoord je het beste vragen over succesvol zijn in een functie?

Wanneer je een sollicitatiegesprek gaat voeren, dan dien je erop bedacht te zijn dat de meeste gesprekspartners willen gaan peilen wat je basiskwaliteiten zullen zijn. Op die manier kunnen deze mensen immers vaststellen welke kandidaat voor de grootste impact zou kunnen maken op het moment dat deze in dienst zou worden genomen. Tijdens een sollicitatiegesprek zul je om die reden altijd bereid moeten zijn om alle kwalificaties die je bezit die je zullen helpen om de functie op een goede manier in te vullen waanneer je aan wordt genomen ter sprake te brengen.

Wat zijn de beste antwoorden die je kunt geven?

De beste manier om je voor te bereiden op het geven van een correcte reactie is op de eerste plaats door het doen van een gedegen onderzoek naar de meest belangrijke kwalificaties waar de betreffende werkgever naar op zoek is. Om te weten te komen wat je moet antwoorden zul je moeten achterhalen welke kwalificatie essentieel is en het beste overeenkomt met één van je meest prominente successen. Natuurlijk moet je wel altijd eerlijk zijn en dus geen zaken gaan overdrijven, of mooier maken dan ze in werkelijkheid waren.

Vervolgens zul je een situatie in gedachten moeten gaan nemen waarin je de kwalificatie in de praktijk hebt gebracht en je werkgever dus voordeel heeft gehad van jou als werkgever. Ook zul je bereid moeten zijn om alle positieve resultaten die je hebt weten te behalen met je gesprekspartner te delen. Wanneer het mogelijk is, doe je er verstandig aan om twee of drie verhalen voor te bereiden die betrekking hebben op je persoonlijke toegevoegde waarde in verschillende situaties. Je doet dit uiteraard door de nadruk steeds te leggen op je successen die je hebt geboekt en de manieren waarop je dit is gelukt. 

De persoon met wie je het sollicitatiegesprek voert, zal in een heleboel gevallen één of meerdere vervolgvragen gaan stellen en wellicht meer willen weten over één of twee andere persoonlijke capaciteiten die tot je succes op de werkvloer hebben geleid. In de praktijk komt het dus neer op het bij de hand hebben van een aantal sterke punten die je hebt en die in hoge mate van toepassing zijn op de functie en de bereidheid om deze tijdens het sollicitatiegesprek uitgebreid te bespreken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20