Hitte leidt tot ‘paniek’ op de elektriciteitsmarkt: ‘Prijzen zoals tijdens de winter’

Door de hitte is er dinsdag veel vraag naar stroom en schieten de prijzen voor elektriciteit omhoog in Europa. Stroomhandelaars maken gewag van ‘paniek’ op de markten.

Het ongebruikelijke weer zorgt voor een perfecte storm. Het erg warme najaarsweer in heel Europa zegt ervoor dat de aircosystemen overuren draaien. In de Benelux gaan de temperaturen vlotjes boven de 30 graden, in Frankrijk en Italië beweegt het kwik zelfs richting 33 of 34 graden.

Aan de aanbodzijde situeren de voornaamste problemen zich. De zonnepanelen leveren wel stroom, maar de dagen verkorten en vanaf 18.00 uur daalt het rendement van de panelen drastisch. Bovendien staat er zo goed als geen zuchtje wind, waardoor windturbines amper stroom leveren.

Wintersituaties

Een bijkomend probleem is dat door de coronacrisis het onderhoud van heel wat Franse kerncentrales is uitgesteld en momenteel plaatsvindt. En dan zijn er nog de lage waterstanden van de grote rivieren in Europa, waardoor er te weinig koelwater voorhanden is voor de centrales.

De tekorten leiden vooral in de avonduren tot hoge prijzen. Op de groothandelsmarkt wordt tot 400 euro per megawattuur betaald voor levering van stroom tussen 19.00 en 20.00 uur. ‘Dat zijn prijzen te vergelijken met acute wintersituaties’, zegt Matthias Detremmerie aan persagentschap Belga. Hij is stroomhandelaar voor Elindus, een energieleverancier voor bedrijven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20