Hitachi trekt definitieve streep door nieuwe Britse kerncentrale

Het Japanse industriële concern Hitachi trekt zich definitief terug uit de bouw van twee nieuwe reactoren in de kerncentrale van Wylfa Newydd op het eiland Anglesey, voor de noordwestkust van Wales. Het bedrijf betoogt dat de huidige economische omstandigheden de investering in een dergelijk project bijzonder moeilijk hebben gemaakt.

De beslissing van het Japanse concern kan echter een zware terugslag betekenen voor de ambities die het Verenigd Koninkrijk op het gebied van duurzame energie koestert.

Financiering

Met de bouw van de twee nieuwe reactoren was een investering gemoeid van ongeveer 20 miljard pond (21,7 miljard euro). Het project was al twintig maanden opgeschort. Hitachi had de werken in januari vorig jaar immers stilgelegd omdat er rond de investering geen vergelijk met de Britse regering kon worden gevonden.

‘De uitbraak van de coronacrisis heeft de omstandigheden voor investeringen echter nog verder onder druk gezet,’ aldus Hitachi in zijn motivatie over de beslissing het project definitief te schrappen. Het Japanse bedrijf stelde verder met de Britse regering en andere betrokken partijen over de afwikkeling van het project te zullen onderhandelen.

De kerncentrale van Wylfa Newydd moest een uiteindelijke productiecapaciteit van bijna 3 gigawatt bereiken. Dat is voldoende om ongeveer 6 procent van het Britse elektriciteitsverbruik te dekken. Vorige maand had Horizon Nuclear, de divisie kernenergie van Hitachi, nochtans zijn verdere engagement tegenover het project bevestigd.

Recent waren in Japanse media echter al berichten over een definitieve stopzetting van de werken verschenen. Het nieuws heeft ook op Anglesey tot grote bezorgdheid geleid. ‘De stopzetting van de werken zou een zware klap betekenen voor de economie van het eiland,’ aldus Llinos Medi, raadsvoorzitter van Anglesey, dat ongeveer zevenduizend bewoners telt.

Klimaat

Hitachi wachtte voor een definitieve beslissing over het nucleaire project lange tijd op de nieuwe energiestrategie van de Britse regering, die nog niet concreet is gepubliceerd maar mogelijk nieuwe financieringsmodellen voor de nucleaire industrie zou kunnen bevatten.

De Britse kerncentrales die de vorige eeuw werden gebouwd, zijn inmiddels gesloten of naderen het einde van hun levenscyclus. De Britse regering wil echter dat kernenergie zijn belang van 20 procent in de nationale elektriciteitsproductie behoudt. Op die manier moet het land zijn belofte kunnen handhaven om de emissies van broeikasgassen tegen het midden van deze eeuw te elimineren en de klimaatverandering aan te pakken.

Hinkley Point, in het westen van Engeland, is momenteel het enige nucleaire project dat in Groot-Brittannië in ontwikkeling is. Dat project zou tegen het midden van dit decennium klaar moeten zijn. Kernenergie worstelt echter, door mogelijk stralingsgevaar en het risico op zware ecologische rampen, met een negatief imago en wordt bovendien in toenemende mate geconfronteerd met goedkopere duurzame energiebronnen.

Twee jaar geleden trok Toshiba, een ander Japans industrieel concern, zich ook al terug uit de bouw van de nucleaire kerncentrale van Moorside in Cumbria in het noordwesten van Engeland.

Meer