Historisch cijfer: Spanje telt minder dan drie miljoen werklozen 

In Spanje werden tijdens de maand mei van dit jaar minder dan drie miljoen werklozen gemeld. Het is de eerste keer in bijna veertien jaar dat de Spaanse werkloosheid onder die grens is teruggezakt. Dat blijkt uit een rapport van het Spaanse ministerie van Arbeid. Tegelijkertijd kende de Spaanse werkgelegenheid een groei.

Uit de gegevens blijkt dat de Spaanse werkloosheid in mei van dit jaar met 99.512 mensen is gedaald. Het land telde op dat ogenblik in totaal nog 2,9 miljoen werklozen. De werkgelegenheid groeide aan de andere kant met 213.643 werknemers.

Hervorming

“Dit cijfer vertegenwoordigt het laagste aantal werklozen dat Spanje sinds de maand november van 2008 heeft gekend”, benadrukten de analisten. “Dat voormalige diepterecord werd opgetekend aan de vooravond van de financiële crisis die destijds ook Spanje zwaar heeft geraakt.”

“In vergelijking met de maand mei vorig jaar is de werkloosheid met 858.259 mensen ingekrompen”, verduidelijkt het Spaanse ministerie van Arbeid nog. “Ondanks de onzekere economische omstandigheden kon de dynamiek van de Spaanse tewerkstelling worden vastgehouden. De positieve effecten van de hervorming van de arbeidsmarkt kon steeds sterker worden gevoeld.”

Er wordt nog opgemerkt dat in vergelijking met de maand voordien, in mei alle Spaanse economische sectoren een daling van de werkloosheid konden melden. De grootste terugval werd opgetekend in de dienstensector, waar een inkrimping met 64.230 werklozen werd gemeld, gevolgd door de bouwindustrie (10.008), de landbouw (8.693) en de industrie (7.968).

Vrouwen

Uit het rapport bleek nog dat de werkloosheid bij Spaanse vrouwen tijdens de maand mei met 47.403 eenheden was gedaald. Er werden eind mei bij de Servicio Público de Empleo (Sepe), de Spaanse dienst voor openbare tewerkstelling, nog ongeveer 1,74 miljoen geregistreerde werkloze vrouwen genoteerd.

Ook bij de Spaanse mannen kende de werkloosheid tijdens hetzelfde tijdsbestek een daling met 59.109 eenheden. Er werden daardoor bij de Spaanse mannelijke bevolking nog ongeveer 1,18 miljoen werklozen geteld.

In de leeftijdsgroep tot 25 jaar kende de werkloosheid een daling met 21.973 eenheden tegenover de maand voordien. Daarmee viel de Spaanse jongerenwerkloosheid tot 199.920 eenheden terug. Ook dit betekende een laagterecord.

Verder werd nog gemeld dat tijdens de maand mei 730.427 Spaanse arbeidskrachten een vast contract konden tekenen. Dat is het hoogste cijfer dat ooit tijdens de maand mei werd gemeld.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20