Himalaya-gletsjers smelten nu echt aan griezelig tempo

Het steeds sneller smelten van de Himalaya-gletsjers bedreigt de watervoorziening van honderden miljoenen mensen in Azië, waarschuwt nieuw onderzoek. De studie onthult dat de gletsjers in de Himalaya veel sneller krimpen dan gletsjers in andere delen van de wereld. De Himalaya-gletsjers hebben de afgelopen decennia tien keer sneller ijs verloren dan gemiddeld en ze zijn al 40% van hun oppervlak kwijt.

De gletsjers van de Hindu Kush en de Himalaya voeden 10 grote rivierbekkens die enkele van ’s werelds meest bevolkte en biologisch diverse landen ondersteunen. Zo’n 240 miljoen mensen zijn er rechtstreeks afhankelijk van voor drinkwater; 1,9 miljard anderen zijn er afhankelijk van, voor onder meer het groeien van voedsel en energie.

De nieuwe studie concludeert dat de Himalaya-gletsjers de afgelopen decennia tien keer sneller ijs hebben verloren dan gemiddeld. Deze versnelling van het verliespercentage is pas de afgelopen decennia ontstaan ​​en valt samen met door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Het artikel, dat is gepubliceerd in Scientific Reports, maakte een reconstructie van de grootte en het ijsoppervlak van 14.798 Himalaya-gletsjers tijdens de Kleine IJstijd. De onderzoekers hebben berekend dat de gletsjers ongeveer 40 procent van hun oppervlakte hebben verloren – krimpend van een piek van 28.000 km2 tot ongeveer 19.600 km2 vandaag.

Al meer verloren dan al het ijs in Alpen, Kaukasus en Scandinavië samen

In die periode hebben ze ook tussen de 390 km3 en 586 km3 ijs verloren – het equivalent van al het ijs dat zich tegenwoordig in de Centraal-Europese Alpen, de Kaukasus en Scandinavië samen bevindt. Het water dat door dat smelten vrijkomt, heeft de zeespiegel over de hele wereld met 0,92 mm en 1,38 mm verhoogd, berekende het team.

Het Himalaya-gebergte herbergt ’s werelds derde grootste hoeveelheid gletsjer-ijs, na Antarctica en het Noordpoolgebied, en wordt vaak “de derde pool” genoemd. De versnelling van het smelten van de Himalaya-gletsjers heeft aanzienlijke gevolgen voor honderden miljoenen mensen die voor voedsel en energie afhankelijk zijn van de belangrijkste riviersystemen van Azië. Deze rivieren omvatten de Brahmaputra, de Ganges en de Indus.

Het team gebruikte satellietbeelden en digitale hoogtemodellen om contouren van de gletsjers 400-700 jaar geleden te maken en om het ijsoppervlak te reconstrueren. De satellietbeelden onthulden richels die de voormalige gletsjergrenzen markeren en de onderzoekers gebruikten de geometrie van deze richels om de omvang van de voormalige gletsjer en de hoogte van het ijsoppervlak te schatten. Door de gletsjerreconstructie te vergelijken met de gletsjers nu, werd het volume en dus het massaverlies tussen de Kleine IJstijd en nu bepaald.

Sneller aan oostkant en door meren

De gletsjers in de Himalaya verliezen over het algemeen sneller massa in de oostelijke regio’s, inclusief Oost-Nepal en Bhutan. De studie suggereert dat deze variatie waarschijnlijk te wijten is aan verschillen in geografische kenmerken aan de twee kanten van de bergketen en hun interactie met de atmosfeer – wat resulteert in verschillende weerpatronen.

Himalaya-gletsjers nemen ook sneller af in omvang als ze eindigen in meren, die verschillende opwarmingseffecten hebben. Het aantal en de grootte van deze meren nemen toe, dus een aanhoudende versnelling van het massaverlies kan worden verwacht.

Gletsjers met aanzienlijke hoeveelheden natuurlijk puin op hun oppervlak verliezen ook sneller massa: ze droegen ongeveer 46,5% bij aan het totale volumeverlies, ondanks dat ze slechts ongeveer 7,5% van het totale aantal gletsjers uitmaakten.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20