Hier moet je zijn voor de verborgen (betaalbare!) juweeltjes van de Bourgognestreek

Laten we een kat een kat noemen: gereputeerde wijnen uit Bourgogne zijn belachelijk duur geworden. Maar: laat Bourgondië nog niet in de steek – je moet alleen maar weten waar je moet kijken. Een gids van noord naar zuid, met een omweggetje aan het eind.

Het probleem is niet alleen dat de meest gereputeerde wijnen van de Bourgogne nu duurder zijn dan wat alleen het kleinste percentage wijnliefhebbers zich nog kan veroorloven. Er is een domino-effect op de grondprijzen. De prijzen van de best beoordeelde grond in de regio zijn in tien jaar tijd verdubbeld, waardoor een enkele hectare “grand cru”-land nu gemiddeld 14,5 miljoen euro waard is.

Bourgogne dankt het grootste deel van zijn bekendheid – zowel in prijs als in kwaliteit – aan de Premier Cru- en Grand Cru-geclassificeerde wijnen die van die percelen komen. Maar, en dat is het goede nieuws, deze flessen vormen samen slechts minder dan 20 procent van de productie van de regio.

Er is – en dit klinkt onrespectvol – dorpswijn (ongeveer 36 procent van alle productie), die minder verfijnd is dan cru-wijn gemaakt van druiven die op de beste percelen zijn geteeld, en die over het algemeen complexer is dan regionale appellatie Bourgogne (ongeveer de helft van alle productie) voor wijn die niet uit een bewust dorp moeten komen maar gemengd kan worden van druiven uit de hele regio.

Steeds meer van die appellations bieden op betrouwbare wijze uitstekende wijnen. Dit is wat je moet zoeken, van noord naar zuid:

Côte de Nuits

Marsannay

Marsannay-la-Côte is de eerste halte op de beroemde Route des Grands Crus, die loopt van Dijon in het noorden tot Santenay in het zuiden. Marsannay’s rosé is fris, maar met een zeer mooie structuur terwijl de rode en witte wijnen zowel fruitig als elegant zijn. De rode wijnen kunnen mannelijker zijn en perfect in balans met een fantastische structuur en frisheid.

Waar aankloppen om te proeven (en te kopen)?
Domaine Charles Audoin, Domaine Phillipe Charlopin, Domaine Sylvain Pataille.

Fixin

Het dorp ten zuiden van Marsannay is Fixin, een rustiek neefje van de derde (en quasi onbetaalbaar geworden) plek op de route, Gevrey-Chambertin (de thuisbasis van de beroemde Grand Cru, Chambertin). In Fixin is de geologie vergelijkbaar met die van Gevrey-Chambertin, maar met kortere hellingen en meer alluviale bodems zoals in Marsannay. Hoewel de appellatie vaak overschaduwd wordt door zijn andere zuidelijke buren (waaronder Morey-St-Denis en Chambolle-Musigny), hebben ze er wel degelijk vijf nog betaalbare Premier Crus. En de rode Village-wijn van Fixin is waarschijnlijk de beste waar voor je geld in de Côte de Nuits.

Aankloppen bij: Domaine Pierre Gelin, Maison Louis Jadot, Domaine Berthaut-Gerbet.

Nuits-Saint-Georges

Het stadje Nuits-Saint-Georges dankt zijn naam aan de Côte de Nuits, maar het heeft moeten vechten voor zijn eigen identiteit. Dit zuidelijkste dorp van de subregio krijgt misschien minder aandacht dan zijn buren, maar met 41 Premier Crus is de appellatie duidelijk in staat om ongelooflijk lekkere dingen te produceren. De rode wijnen barsten van rijp, rood fruit als ze jong zijn en tonen van leer en wild wanneer ze rijpen. Je betaalt iets meer voor deze gespierde Pinot Noir-wijnen dan die van de twee vorige appellations, maar ze zijn een koopje in vergelijking met wat je naast de deur in Vosne-Romanée vindt – de thuisbasis van de duurste wijnen in de wereld.

Aankloppen bij: Domaine Faiveley, Bouchard Père et Fils, Maison Joseph Drouhin.

Côte de Beaune

Pernand-Vergelesses

Het meest noordelijke dorp van de Côte de Beaune bevat drie uitzonderlijke Grand Crus – Corton, Corton-Charlemagne en Charlemagne – maar tenzij je zin hebt om failliet te gaan, stellen we voor om te gaan voor de Villages of de Premier Crus. De Village-wijngaarden produceren zowel rode als witte wijn met een mooie structuur (vanwege de uitstekende mergel van de bodem) en een hoge zuurgraad (dankzij de noordoostelijke ligging). Je vindt hier echt uitstekende robuuste Pinot Noir of levendige wijnen op basis van Chardonnay uit een wijnbouwgebied van wereldklasse voor ongeveer 25 euro.

Aankloppen bij: Domaine Chandon de Briailles, Maison Louis Jadot, Domaine Dubreuil-Fontaine.

Côte Chalonnais

Bouzeron

Sommige van deze verbazingwekkende, over het hoofd geziene appellations produceren geen rode wijn. Montagny, bijvoorbeeld, in het uiterste zuiden van de Côte Chalonnaise, produceert uitstekende witte druivenrassen op dorpsniveau van 100% Chardonnay. Maar één bepaalde witproducerende uitbijter in de Côte Chalonnais laat de geliefde witte druif van Bourgondië niet eens toe: Bouzeron is de enige appellatie die Aligoté kan (en moet) gebruiken, een inheemse Bourgondische druif met een licht kruidig, bloemig karakter en een hogere zuurgraad dan die van Chardonnay. Bouzeron, officieel opgericht in 1998, is een relatief jonge AOC voor Bourgondië. Maar zijn status onder de radar is des te beter voor fans van lichte, levendige witte wijn – uitstekende Bouzeron is gemakkelijk te vinden voor minder dan 25 euro.

Aankloppen bij: Domaine A. et P. de Villaine, Domaine Faiveley, Domaine Ramonet.

Mâconnais

Saint-Véran

Saint-Véran, de meest zuidelijke appellatie van Bourgondië, bestaat uit acht verschillende gemeenten (waarvan er één, verwarrend genoeg, Saint Verand is – met een “d” – waarnaar de appellatie is vernoemd). Zoals de meeste appellations in de Mâconnais, vind je in deze AOC alleen witte wijnen, waarvan de bodem bij uitstek geschikt is voor Chardonnay. Maar hoewel de kwaliteit van de output ongelooflijk hoog is, zijn de prijzen laag; Saint-Véran kreeg pas in 1971 de status van appellatie en heeft niet de langdurige reputatie of faam van het naburige Pouilly-Fuissé. Toch zijn de wijnen – vinden wij althans – er over het algemeen beter en zitten ze boordevol aroma’s van kamperfoelie, perzik of verse amandel, en pronken ze met een flinterdunne mineraliteit in de mond.

Aankloppen bij: Maison Joseph Drouhin, Daniel & Julien Barraud, Domaine Corsin.

Het omweggetje: Chablis (ongeveer toch)

Saint-Bris

Deze unieke appellatie ligt niet echt in Chablis, maar op minder dan 20 kilometer buiten dat beroemde wijnstadje. Toch vind je geen druppel Chardonnay in een Saint-Bris Village-wijn, die gemaakt moet zijn van 100% Sauvignon Blanc. Deze eigenaardige uitzondering op de hele Bourgogne produceert een citrusachtige, bloemige witte wijn met een vleugje zout of kruiden in de afdronk. Saint-Bris produceert ook César- en Melon de Bourgogne-druiven voor de productie van Crémant de Bourgogne. Hoewel niet uniek voor Saint-Bris, zijn deze mousserende wijnen – gemaakt via de traditionele champagnemethode – goedkope schatten die het proeven waard zijn.

Aankloppen bij: Domaine Guilhem & Jean-Hugues Goisot, Domaine Clotilde Davenne, Simonnet-Febvre.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20