“Boris de Vrouwenverslinder”: het waanzinnige parcours van brokkenpiloot Boris Johnson (2)

Boris Johnson is met voorsprong de meest besproken politicus in het westerse halfrond sinds het vertrek van Trump.  Als je een script zou indienen bij een filmproducent, die het leven van Johnson beschrijft, zou hij of zij het in de vuilbak kieperen: “Onrealistisch”. Wij doken in dat beruchte leven en trachten in vier delen aan te geven waar al die dadendrang vandaan komt. Vandaag ‘Boris de Vrouwenverslinder’.

Het privéleven van Boris Johnson doet ertoe. Omdat de oudste democratie van de wereld de laatste twintig jaar heel sterk afhankelijk is geweest van de manier waarop de vrouwen van Johnson over de politiek én maatschappij dachten.

De reden daarvoor is enerzijds tragisch, maar anderzijds ook onthullend. Boris Johnson heeft eigenlijk geen echte vrienden. Hij zocht dan ook in de momenten dat het moeilijk ging naar maîtresses bij wie hij zijn hart kon luchten en waar hij een stuk geborgenheid zocht. Hij zag ook geen enkel probleem in ontrouw.

De Grieken en Turken vormden zijn vrouwenbeeld

Die ongeremdheid met vrouwen heeft zoals alles te maken met zijn opvoeding. Hij zag hoe zijn vader Stanley, ook een zeer bekend politicus in Groot-Brittannië, zijn moeder bedroog en zijn vrouw mishandelde. 

Maar het waren vooral de Griekse schrijvers die hem sterkten in het geloof dat mannen geen wrok of schuldgevoel mochten koesteren bij overspel. Wat dwars tegen de christelijke moraal inging.

Zijn Turkse roots, waar hij zeer fier op was, overtuigden hem dat monogamie geen noodzaak was. Zijn over-overgrootvader was Ali Kemal uit Anatolië, een groot tegenstander van Ataturk, de oprichter van het huidige Turkije.

Sterke Vrouwen

Hieronder vind je een lijst van zijn voornaamste veroveringen. Zij vertellen zeer veel over de waarden van de man, maar het geeft ook aan dat vrouwen zoals Marina Wheeler en Carrie Symonds een enorme impact hebben gehad op het beleid van de politicus Boris Johnson. Hij is niet de eerste politicus die een sterke vrouw achter zich heeft.  Bill Clinton had de briljante Hillary, F.D. Roosevelt kon alleen maar dankzij zijn vrouw Eleanor de beste president worden die de Amerikanen ooit hebben gehad. Ook Obama zou weinig betekend hebben zonder Michelle.

Nummer 1: Allegra Mostyn-Owen

Zijn eerste vrouw was al direct een hoofdprijs, althans in de machocultuur van Oxford.  Allegra haalde zelfs de cover van het aristocratische magazine Tatler. Haar vader was directeur van veilinghuis Christie’s en haar moeder een befaamde Italiaanse journaliste. Op 23-jarige leeftijd besloten ze al te trouwen.

Hij nam haar mee naar Brussel waar hij correspondent werd voor The Daily Telegraph. Daar verkommerde ze omdat Johnson zich volledig op zijn werk stortte. Ze zou dan ook finaal terugkeren naar Engeland en het huwelijk zou in 1992 een stille dood sterven.

Nummer 2: Marina Wheeler

Afbeelding met persoon, person, staand, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving
Marina Wheeler, de ex-vrouw van Boris die een cruciale rol speelde in het Brexit-referendum (Bron: Isopix)

Onmiddellijk startte hij een relatie met Marina Wheeler. Marina was een evenwichtige, intelligente en zelfverzekerde vrouw die rechten had gestuurd in Cambridge en specialiseerde in Europees recht. Ze werkte als juriste in Brussel.

Deze vrouw speelde een cruciale rol in het leven van Johnson, niet alleen omdat ze zijn toekomstige overspel met talrijke vrouwen altijd met de mantel der liefde bedekte, wat hem toeliet om rustig zijn gang te gaan, maar ook omdat ze hem vier kinderen schonk en een cruciale rol speelde in het Brexit-debat.

Zij schreef een sterk onderbouwd artikel in het Conservatieve anti-EU magazine The Spectator waar ze uitlegde dat het Europese Hof Van Justitie Britse parlementswetten had gedwarsboomd op vlak van asiel, immigratie en werkgelegenheid. Ze legde haarfijn uit dat de toenmalige premier Cameron, die campagne voerde voor’ Remain’, er helemaal niet in geslaagd was om de soevereiniteit van het Britse parlement te verdedigen tegen de alsmaar groeiende macht van de EU en haar justitieapparaat. Zijn vrienden vertelden dat dit hem de energie gaf om nog veel harder campagne te voeren.

Nummer 3: Petronella Wyatt

Petronella Wyatt (Foto: Jonathan Hordle/REX)

Zijn relatie met de alweer briljante en intelligente Petronella was een heftige relatie die startte in 2000. Zij was zijn adjunct toen hij bij The Spectator hoofdredacteur was geworden.  In 2001 werd zij zwanger maar finaal voerde ze een abortus uit.

Het hele kantoor wist van deze relatie en hij pakte er ook mee uit – zijn roekeloosheid weet je wel – en hij deinsde er niet voor terug om tijdens de vakanties met Marina een tussenvlucht te maken om haar op te zoeken op haar vakantie.

Ze werd vervolgens terug zwanger. Nu pleitte Boris dat ze die baby zou houden maar, jammerlijk genoeg had ze een miskraam.

Nummer 4: Helen MacIntyre

Helen MacIntyre (Foto: Nick Harvey/REX/Shutterstock) 6

Johnson startte een relatie met de 35-jarige levendige kunstkoopvrouw, die ook een vaste relatie had met de gerespecteerde zakenman Pierre Rolin. Telkens die afwezig was, zette hij zijn muts op en fietste hij naar haar apartement. Hij was toen immers burgemeester van London en met voorsprong, na de Queen, het meest gekende gezicht in Engeland. Maar dat belette hem niet om een relatie met haar te onderhouden. Het klinkt ongelooflijk omdat het ook ongelooflijk is.

Tot ieders verbazing – de Engelse pers had deze relatie finaal ontdekt – kreeg ze nog een kind. Uit het DNA bleek dat kind van Boris te zijn. Een stomverbaasde Pierre Rolin beschuldigde Johnson ervan “geen enkel moreel kompas” te hebben. :Hij denkt dat hij overal recht op heeft en overal boven staat.” Wie kan hem ongelijk geven?

Nummer 5: Jennifer Arcuri

Jennifer Arcuri & Boris Johnson (Foto: Vicki Couchman/REX)

Op de avond van de opening van de Olympische Spelen 2012 in Londen, vertrok Johnson wat vroeger om naar het apartement van de Amerikaanse entrepreneur Jennifer Arcuri te trekken. Ze was een vrouw met humor en gebruikte haar fysieke aantrekkingskracht om haar weg te banen naar de haute finance.  Hij had er een passionele relatie mee tot 2019, wanneer de Brexit-saga in volle hevigheid woedde.

Toen de relatie eindigde, was hij nog altijd samen met Marina, maar nam hij terug contact op met Petronella omdat hij opnieuw depressief werd. Deze laatste spoorde hem aan om geen overspel meer te plegen. “Nee dat ga ik niet meer doen ”antwoordde hij beslist ……totdat hij in één adem vroeg of zij terug met hem een relatie wou starten

Nummer 6: Carrie Symonds

Afbeelding met persoon, buiten, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving
Boris met zijn huidige vrouw Carrie Symonds waarmee hij zijn zesde kind kreeg (Bron: Isopix)

In 2019 – Boris was ondertussen al 55 jaar oud- startte hij een relatie met Carrie Symonds, het 29-jarige flamboyante hoofd communicatie van de Conservatieve Partij. Nu vond Marina het welletjes en was de scheiding een feit.

Paul Dacre, de belangrijkste hoofdredacteur van de laatste vijftig jaar in Groot-Brittannië die de conservatieve Daily Mail leidde, schreef, toen hij van deze laatste relatie hoorde het volgende: “Dat uitgerekend de partij van de familiewaarden heeft gekozen voor deze leider met de ethiek van een zwerfkat zou een belediging zijn voor de katachtigen.”

Symonds zou wel een grote rol spelen in het beleid. Zij is immers van de ‘woke ‘generatie die staat voor nieuwe prioriteiten: een grote focus op het oplossen van de ongelijkheid en de rechten van minderheden, een heftige voorstander van groene energie en een groot belang voor de rol van de overheid. Dat laatste staat eigenlijk haaks op de waarden van de conservatieve partij. 

Heel wat partijleden vinden zijn overtredingen tegen de lockdown en zijn overspel minder erg dan het afzweren van de economische principes die Thatcher en Cameron van Groot-Brittannië een sterke economische macht hebben gemaakt. 

Zoals elke aflevering eindigen we ook deze met een quote van Boris, ditmaal over vrouwen. “Wat is het verschil tussen een echtgenote en een slechte job” opperde hij toen hij weer in een depressie was gesukkeld door het wegvallen van een relatie, toen met Helen MacIntyre. “Na een paar jaar zuigt een slechte job je nog steeds leeg.” Hij grapte vervolgens: “Zodra je stopt met liegen tegen je vrouw, is je huwelijk voorbij.” 

In deel 3 gaan we in op zijn grootste talent: zijn talent als schrijver en begenadigd orator. 


De auteur Xavier Verellen is CEO van de scale up QelviQ, met kantoren in Antwerpen en New York. QelviQ is een Internet Of Things bedrijf dat een oplossing wereldwijd vermarkt om wijnen op de ideale temperatuur te serveren. (www.qelviq.com

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20