Het VK ontmaskert Russische “trollenfabriek” die sociale media teistert met Kremlin-propaganda

De Britse regering heeft een “trollenfabriek” van het Kremlin in de Russische stad Sint-Petersburg blootgelegd. In de stad is een oude fabriek ingericht als een heus commandocentrum, van waaruit op grote schaal desinformatie wordt verspreid via sociale media. Dit wordt door Rusland gedaan om steun te verzamelen voor de invasie van Oekraïne.

Het Britse onderzoek, gefinancierd door de overheid, ontdekte een vanuit Sint-Petersburg opererende “trollenfabriek”. Die blijkt net zo te functioneren als een gewoon bedrijf, met betaalde werknemers en interne teams onderverdeeld per discipline. Via de chatdienst Telegram worden daarnaast nieuwe werknemers geworven, waarna ze via sociale media pro-Kremlin propaganda moeten verspreiden.

Van Telegram tot TikTok

De fabriek valt ook critici van de Russische regering en buitenlandse leiders lastig door hen continu met berichten lastig te vallen. De Russische trollen zijn vooral actief op sociale-mediaplatforms, zoals Telegram, Twitter, Facebook en TikTok. Daarbij richten de Russen zich op politici en social media-gebruikers overal ter wereld, waarbij ze gebruikmaken van VPN’s om hun ware identiteit te verbergen.

“Dit zijn verraderlijke pogingen van Poetin om de wereld te misleiden over de wreedheden die hij de bevolking van Oekraïne aandoet”, aldus Nadine Dorries, de Britse minister van Cultuur.

Als reactie heeft de Britse regering de Government Information Cell opgezet om de Russische propaganda aan te pakken. Een team van deskundigen brengt de desinformatie van het Kremlin in kaart en stelt een passende reactie op. 

Dat Rusland actief desinformatie verspreidt, is geen nieuw fenomeen. “Vermomd als Amerikanen gebruiken deze fabrieken gerichte advertenties, opzettelijk vervalste nieuwsartikelen en zelfgeschreven artikelen om zo tientallen miljoenen sociale-mediagebruikers te misleiden”, aldus een gerelateerd rapport van de US Senate Intelligence Select Committee.

Valse bommeldingen

Begin februari dit jaar rolde de Oekraïense veiligheidsdiensten twee Russische bot farms in de stad Lviv op. Het doel was om paniek te zaaien in de Oekraïense samenleving, door het verspreiden van onder andere valse bommeldingen.

Een bot farm bestaat uit een netwerk van verschillende unieke social media-accounts. Zo’n netwerk van accounts bestaat echter alleen uit fictieve gebruikers, 18.000 in het geval van de stad Lviv. De bots worden gebruikt voor politieke manipulatie, ze posten provocerende informatie en zaaien verdeeldheid om legitieme gebruikers op te hitsen. Daarnaast kunnen de nepaccounts kunstmatig het enthousiasme van het publiek omtrent een bepaald thema fabriceren.

Ook de presidentsverkiezingen in de VS, in 2024, zouden mogelijk beïnvloed kunnen worden door Russische bots. Het land maakt zich klaar om tegen mogelijke inmengingen of misinformatie op te treden.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20