Het verrassende verband van de Oekraïne-oorlog met de financiële crisis van 2008 – en de parallellen met 1939

Een decennium of zo na de twee meest verwoestende financiële crises in het moderne kapitalisme, in 1929 en in 2008, woedt in Europa een verschrikkelijk conflict waarbij de hele wereld betrokken dreigt te raken. Tot dusver is de oorlog in Oekraïne duidelijk van een andere orde dan de Tweede Wereldoorlog, maar de botsing van ideologieën is net zo fundamenteel. En de historische parallellen zijn griezelig.

Waarom is dit belangrijk?

Als deze parallellen niet veel aandacht hebben getrokken, komt dat omdat ze op het eerste gezicht niet erg logisch lijken. De sleutel is om te beseffen dat grote financiële crises en oorlogen beide symptomatisch zijn voor diepere structurele problemen in samenlevingen - onderliggende tektonische bewegingen die deze breuken aan de oppervlakte hebben veroorzaakt.

Tegen het einde van de 19e eeuw gebeurde er iets belangrijk met het kapitalisme. Tot die tijd ging de mensheid gebukt onder een precair leven. Het aanbod van voedsel en goederen was afhankelijk van het weer, maar de vraag ernaar was meestal geen probleem. Dit veranderde met de wetenschappelijke productiemethode in de landbouw en de fabrieken, die dingen als kunstmest, krachtige machines en bandwerk introduceerde. Dat leidde tot een nieuwe situatie: te beginnen met de VS, die de technologisch

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20