Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Het tijdperk van de digitale babysitter

Logo Business AM

19/04/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Ouders vertrouwen meer dan ooit op een digitale babysitter en door elektronische gadgets gestuurde speeltijd om hun kinderen te vermaken. Maar het brede scala aan content maakt het ook moeilijker om te controleren wat hun kinderen te zien krijgen.

Mensen die de dertig voorbij zijn zullen zich herinneren dat hun ouders zich vooral zorgen maakten over de tijd die hun kinderen dagelijks voor de televisie doorbrachten. Dat is definitief verleden tijd, want moderne ouders worstelen met de immense keuze aan op kinderen gerichte programma’s in een groot aantal apps.

Digitale babysitter voert hopeloos gevecht met algoritmen

Vaak mondt de controle over wat kinderen op platforms als YouTube te zien krijgen dan ook nog eens uit op een hopeloos gevecht met algoritmen.

De impact van technologie op kinderen blijft nog steeds relatief onbekend. Dat komt voornamelijk omdat er weinig onderzoek is verricht dat een langere termijn overspant. Vele onderzoekers zien de schermtijd van kinderen ondertussen wel toenemen, nu de kwaliteit van het aanbod samen met die van de hardware (smartphone, tablets,…) enkel toeneemt.

Het aanbod is divers en niet alle schermtijd moet een probleem vormen. Experts wijzen er op dat pedadogische programma’s, interactieve functies en gepersonaliseerde inhoud nuttig kunnen zijn voor kinderen.

Ouders krijgen volop kansen om zich slecht te voelen

Maar bemiddelen tussen de content waaraan kinderen worden blootgesteld op de verschillende platforms wordt steeds moeilijker. Vele ouders hebben ook het gevoel dat ze de controle  kwijtraken. Filteren is belangrijk, maar daar is tijd en aandacht voor nodig. Daar ontbreekt het ouders vaak aan, net als ze bang zijn de foute keuzes voor hun kinderen te maken. Ouders krijgen dus volop kansen om zich slecht te voelen, zegt Shelley Pasnik, directeur van het Center for Children and Technology.

Daarbij komt nog de problematiek van de ‘fake news’ en andere online haatvideo’s. Uit een recent rapport van de Wall Street Journal blijkt dat veel van de populairste YouTube-video’s vaak worden gemaakt door weinig betrouwbare en moeilijk te identificeren bronnen.

Ook streaming-tv speelt hierin een rol. Het persagentschap Reuters omschrijft de op kinderen gerichte aanval van streamingdiensten als een deel van het probleem. “Kinderen zijn de originele binge-watchers, met een onstilbaar appetijt voor herhalingen.”

Aan kinderen van Silicon Valley wordt elk scherm verboden

Op veel assistentie vanuit Californië, het walhalla van sociale media, Netflix en andere platformen, moeten ouders niet direct rekenen. “De top van Silicon Valley geeft in zijn thuisomgeving al langer blijk van een grote voorzichtigheid tegenover technologie,” schreef de New York Times vorig jaar. “Zij tonen zich al langer bezorgd over de mogelijke schadelijke gevolgen voor hun kinderen. Onder meer Tim Cook, chief executive van Apple, gaf eerder dit jaar al te kennen dat zijn neef geen sociale media mocht gebruiken. “

“Bill Gates verbood zijn kinderen lange tijd het gebruik van smartphones. Wijlen Steve Jobs, voormalig topman van Apple, sprak zich in gelijkaardige bewoordingen uit, net zoals investeerder John Lilly, gewezen chief executive van Mozilla. Chris Anderson, voormalig topman van Wired, is dezelfde mening toegedaan, net zoals Mark Zuckerberg van Facebook.”


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks