Het succesverhaal in de wijnwereld momenteel? Jawel: Engeland

De verkoop van Engelse en Welshe wijnen steeg in 2021 met 31 procent tot 9,3 miljoen flessen, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Dat is een stijging van 69 procent ten opzichte van de 5,5 miljoen verkochte flessen in 2019. Hoe komt dat?

Britten zijn goed voor 96 procent van de omzet van hun eigen wijn, maar ook op de exportmarkten neemt de vraag toe. Engelse en Welshe wijnen zijn bijzonder populair gebleken in Scandinavië, met een export naar Noorwegen die in 2021 met 85 procent op jaarbasis toenam.

De viering van het platina jubileum van koningin Elizabeth II, dat begin juni plaatsvond, gaf de sector een extra boost. Supermarktketen Sainsbury’s meldde dat de verkoop van Engelse mousserende wijnen met 370 procent steeg toen de Britten besloten om op de gelegenheid te proosten met schuimwijn van eigen bodem.

Areaal wijnstokken sinds 2000 verviervoudigd

Er wordt nu in Engeland wijn verbouwd op ongeveer 4.000 hectare. Dat is nog steeds weinig, maar weet wel dat het areaal de afgelopen acht jaar meer dan verdubbeld is en sinds 2000 meer dan verviervoudigd. Alleen al dit jaar zijn er in Engeland en Wales ongeveer drie miljoen wijnstokken aangeplant. Dit cijfer is bijna het dubbele van het aantal geplante planten in 2018. Dit groeitempo weerspiegelt duidelijk het vertrouwen van de sector.

Wijngaard in Kent. (Getty)

Wijngaarden in Engeland zijn niet nieuw. Het maken van wijn in Engeland was al gebruikelijk in de Romeinse tijd, maar veel wijngaarden raakten in verval en werden uiteindelijk voor andere doeleinden gebruikt. Een kleine opleving in de 20e eeuw leidde tot heraanplant van wijnstokken, maar pas tegen het einde van de eeuw zorgde het opwarmende klimaat ervoor dat Engelse wijn zijn volledige potentieel bereikte.

Tegenwoordig zijn er meer dan 400 commercieel actieve wijngaarden in heel Engeland, waarvan de meeste in het zuidoosten. Kent en Sussex zijn synoniem geworden met Engelse wijn, maar er zijn veel wijngaarden in andere regio’s, zoals het zuidwesten en East Anglia, die bekroonde wijnen produceren die goed concurreren met andere beroemde wijnregio’s wereldwijd.

Wijnen die zouden kunnen wedijveren met de beste champagnehuizen

Engelse mousserende wijn is waarschijnlijk de meest erkende stijl. Omdat de grondsoort van veel zuidelijke wijngaarden qua samenstelling vergelijkbaar is met die van de Champagnestreek, zouden ze er in staat moeten zijn mousserende wijnen te maken die wedijveren met de beste champagnehuizen. Dit gaat echter niet zonder uitdagingen. Het onvoorspelbare Engelse weer heeft grote gevolgen voor de oogst, wat betekent dat er van jaar tot jaar grote verschillen kunnen zijn in de rijpheid van de druiven.

Vroeger raceten Britse wijnhandelaren om Beaujolais nouveau te bemachtigen voor hun voorraden. Maar nu wordt de eerste rode primeur van het VK gemaakt in de steeds groter wordende wijngaarden in Herefordshire, vlakbij de Engelse grens met Wales. (Getty)

Engelse stille wijnen krijgen ook stilaan een betere reputatie. 2018 was een mijlpaaljaar vanwege het geweldige zonnige weer. Door de buitengewone rijpheid en de enorme oogst kon Engelse wijn een veel groter publiek bereiken dan voorheen. Dit zorgde op zijn beurt ook voor een boost van wijntoerisme.

Het blijft vooralsnog vooral een affaire voor de Britten zelf, maar de wijnsector verwacht de export de komende jaren waarschijnlijk zal groeien tot 25 procent. Wine GB heeft voor 2040 een export van ongeveer 350 miljoen euro voorspeld.

80.000 hectare eersteklas land in het VK geïdentificeerd dat geschikt is voor wijnbouw

Zal Engeland ooit het stokje van de Champagnestreek overnemen? Waarschijnlijk niet. Wine GB schat dat de productie in 2040 zo’n 40 miljoen flessen Britse schuimwijn zal bereiken, maar Frankrijk heeft 76.000 hectare gewijd aan mousserende wijn in de Champagnestreek en produceert 300 miljoen flessen per jaar.

Dat gezegd zijnde, hebben onderzoekers van de Universiteit van East Anglia zo’n 80.000 hectare eersteklas land in het VK geïdentificeerd dat geschikt is voor wijnbouw. Factoren zijn onder meer een hoogte van minder dan 100 meter, hellingen op het zuiden van 5 tot 10 procent worden als optimaal beschouwd. Steiler en je kan geen machines gebruiken; eventueel vlakker en je riskeert vorst die vooral in april en mei schadelijk kan zijn.

Frankrijk pak productiever, maar Engelsen maken spectaculaire inhaalslag

Een ander probleem dat moet worden aangepakt, is de wijnopbrengst per hectare. De productiecijfers laten zien dat Frankrijk veel productiever is met 71 hectoliter per hectare ten opzichte van de 56,6 in Engeland (gebruikmakend van het areaal dat vier jaar geleden is aangeplant, aangezien een groot deel van het huidige areaal nog niet volgroeid is). Misschien staan ​​sommige wijngaarden op de verkeerde plaats, maar de opbrengst is in elk geval al veel beter dan de 6hL/ha die in 2012 werd gehaald.

Het grootste deel van het potentiële nieuwe land om wijnstokken te planten ligt in Kent, Sussex en East Anglia. Het opwarmend klimaat biedt wellicht mogelijkheden elders in het land, maar op dit moment is Ryedale in Malton, net ten oosten van York, de meest noordelijk gelegen Engelse wijngaard. Helaas werd de eerste wijn van Schotland, geproduceerd door Christopher Trotter, in Fife, door experts beschreven als “ondrinkbaar”. Er is blijkbaar een polytunnel op Unst, het meest noordelijke van de Shetlandeilanden, die een zeer verdienstelijke druivengelei maakt, maar geen wijn.

Getty

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20