Het mysterie van de spectaculair dalende covid-gevallen in Zuid-Amerika

Nog maar een paar weken geleden verspreidde Covid-19 zich met alarmerend gemak over een cluster van landen in Zuid-Amerika. Het overweldigde ziekenhuissystemen en doodde dagelijks duizenden mensen. Maar nu slaakt de regio die het epicentrum van de pandemie was, een zucht van verlichting. Nieuwe infecties zijn in bijna elk land in Zuid-Amerika sterk gedaald. Zo scherp en snel dat experts het niet helemaal kunnen verklaren.

Waarom is dit belangrijk?

Zuid-Amerika was begin dit jaar het epicentrum van de Covid-19-pandemie. Experts proberen te achterhalen waarom nieuwe besmettingen en sterfgevallen zo snel dalen.

Brazilië, Argentinië, Chili, Peru, Colombia, Uruguay en Paraguay kenden in de eerste maanden van het jaar een dramatische toename van het aantal Covid-gevallen, net toen de vaccins in de regio begonnen te arriveren. De inperkingsmaatregelen waren er grotendeels laks omdat regeringen wanhopig waren om wegkwijnende economieën een vliegende start te geven.

Zuid-Amerika is ook het continent waar enkele van de verontrustende Covid-19-varianten voor het eerst werden gevonden, waaronder de Lambda- en Mu-varianten, die voor het eerst werden gedetecteerd in respectievelijk Peru in december 2020 en Colombia in januari 2021. Lambda werd later ontdekt in andere Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador en Mexico.

Maar nu lijkt de situatie in heel Zuid-Amerika te zijn afgekoeld. Het is een fenomeen waarvan wetenschappers niet weten hoe ze het moeten verklaren. Er zijn geen nieuwe ingrijpende of grootschalige inperkingsmaatregelen in de regio, hoewel sommige landen strenge grenscontroles hebben opgelegd.

Vaccinatie speelt zeker een rol

Alvast één belangrijke factor in de recente daling van het aantal gevallen, zeggen experts, is de snelheid waarmee de regio er uiteindelijk in slaagde om mensen te vaccineren. Regeringen in Zuid-Amerika hebben over het algemeen niet te maken gehad met het soort apathie, politisering en samenzweringstheorieën rond vaccins die bijvoorbeeld een groot deel van de Verenigde Staten kwetsbaar maakten voor de zeer besmettelijke Delta-variant.

In Brazilië, dat een langzame, chaotische vaccinuitrol kende, heeft bijna 64 procent van de bevolking ondertussen ten minste één dosis van een vaccin gekregen. En dat gebeurde aan een snelheid die hoger ligt dan die in Europa en de Verenigde Staten. Dat bracht president Jair Bolsonaro, die aanvankelijk twijfels had gezaaid over vaccins, ertoe om vorige maand op te scheppen: “Brazilië heeft een van de beste prestaties op het gebied van vaccinatie wereldwijd”, zei hij in een Twitter-bericht.

Uit gegevens van de Our World In Data-website blijkt dat Brazilië op 23 juni een piek in het aantal gevallen zag, met een zevendaags gemiddelde van 77.328 dagelijkse gevallen. Op 6 september was dit cijfer 21.093, amper een kwart van dat aantal.

Peru, ondanks Lambda en amper 33 procent gevaccinneerden

Argentinië zag het hoogste zevendaagse gemiddelde van nieuwe dagelijkse gevallen op 1 juni, toen het er 32.915 registreerde. Op 6 september was dit aantal 4.115. “We zijn erin geslaagd om de grote verspreiding van de Delta-variant uit te stellen en verder te gaan met de grootste vaccinatiecampagne in onze geschiedenis”, zei Carla Vizzotti, de Argentijnse minister van Volksgezondheid, vorige week. In Argentinië heeft meer dan 61 procent van de bevolking ten minste één dosis van een vaccin gekregen.

In Chili en Uruguay is meer dan 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Chili zag zijn zevendaags gemiddelde van dagelijkse gevallen dalen van 7.294 op 8 juni tot 466 op 5 september. Uruguay zag zijn piek in gevallen op 10 april met 3.925 gevallen. Op 6 september bedroeg het zevendaagse gemiddelde van nieuwe dagelijkse gevallen 143. Diezelfde dag registreerde het land geen nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus, vergeleken met een piek in april van 64 dagelijkse sterfgevallen als gevolg van Covid

In Peru, waar Lambda voor het eerst werd ontdekt, is het zevendaagse ziektegemiddelde gedaald van de piek van 9.928 op 13 april tot 845 op 6 september. Het vaccinatiepercentage is er achtergebleven in vergelijking met sommige andere Zuid-Amerikaanse landen, met slechts 33,4 procent van de bevolking die ten minste één dosis van het vaccin heeft gehad.

Colombia zag een vergelijkbare daling van het aantal gevallen, het zevendaagse gemiddelde van dagelijkse gevallen bereikte een piek van 31.256 op 28 juni. Dit cijfer was gedaald tot 1.787 op 6 september. Bijna 48 procent van de bevolking heeft daar ten minste één dosis vaccin gehad.

Goed nieuws voor de economie

Omdat het aantal gevallen is afgenomen, hebben scholen in een groot deel van de regio de lessen hervat. Luchthavens worden drukker naarmate meer mensen gaan reizen voor werk en vrije tijd.

De daling van het aantal gevallen bracht de Verenigde Naties de afgelopen week ertoe om een ​​meer optimistische prognose van de economische groei in de regio te geven. De VN verwacht nu dat de economieën in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied dit jaar met 5,9 procent zullen groeien, een lichte stijging ten opzichte van de schatting van 5,2 procent in juli.

Jairo Méndez Rico, een expert op het gebied van virale ziekten die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert, denkt dat de Delta-variant in Zuid-Amerika mogelijk langzaam ingang vond, omdat zoveel mensen in de regio natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd tegen het virus. Maar hij gelooft ook dat de variant nog steeds tot nieuwe pieken zou kunnen leiden. Maar uiteindelijk heeft niemand een echt sluitende verklaring voor de spectaculaire afname van het aantal gevallen.

Ondanks de onzekerheid gaan regeringen in Zuid-Amerika de komende maanden de grenzen heropenen. President Alberto Fernández van Argentinië verkondigde dat het pad naar normaliteit in zicht was. “We verdienen een ander leven, een leven waarin we genieten van muziek, schilderen, sculpturen, films, theater”, zei hij. “Een leven waarin we kunnen lachen zonder gezichtsmasker, waar we de mensen van wie we houden kunnen knuffelen.”

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20