Het mag weer. Dus dit zijn de 7 soorten zoete wijnen die je moet proberen

De meest bekende en “serieuze” wijnen zijn niet per se zoet. Maar net zoals de verguisde rosé een comeback heeft gemaakt, is er ook vernieuwde interesse in zoete wijn. En terecht, want sommige behoren tot de beste ter wereld.

Historisch gezien waren zoete wijnen echter ooit de meest begeerde ter wereld. ’s Werelds eerste officieel erkende wijnregio was niet Bordeaux, noch Bourgogne of Champagne: die eer viel in 1737 een regio in Oost-Hongarije die gespecialiseerd is in zoete witte wijnen genaamd Tokaj. Enkele van de belangrijkste rode wijnregio’s van vandaag bekend om de productie van zoete wijn. In de jaren 1860 was Barolo bijvoorbeeld veel zoeter dan nu.

Er zijn veel uitstekende zoete wijnen, maar je moet ergens beginnen. Met deze zeven bijvoorbeeld:

1. Tokaj Aszú

Deze witte wijn is gemaakt van een zeldzame witte druif genaamd Furmint. Deze druiven worden geplukt als ze eenmaal besmet zijn met een speciaal soort rot (Botrytis cinerea ook bekend als “edelrot”). Hoewel dit vies klinkt, is het resultaat een rijk zoete goudgele witte wijn met subtiele smaken van saffraan en gember.

Aszú is Hongaars voor “uitgedroogd” en men gebruikt druiven die door de lange droge herfst en de “edele” schimmel Botrytis cinerea zijn aangetast en uitgedroogd. De overrijpe druiven haalt men pas van de wijnstok als ze grauw verkleurd en ingedroogd zijn, waardoor een sterke, geurige wijn ontstaat. Deze druiven worden alleen op de middenhellingen tussen de 130 en 250 meter hoog gevonden. Er zijn jaren dat het weer de productie van aszúwijnen niet toestaat.

Het mengsel van aszú en geoxideerde furmint wordt gefilterd en ten minste vier jaar, meestal zes jaar, in “gönci”, vaten van 136 liter, bewaard. Daarbij oxideert de wijn verder en ontstaat een onmiskenbaar bouquet. Het chemische proces waarbij het vat, de malolactische gisting en oxidatie ieder een rol spelen is uiterst ingewikkeld. Misschien speelt de zwarte schimmel op de muren, Cladosporium cellare, die zich als een zachte wattenlaag op de keldermuren hecht een rol bij de vinificatie. De schimmel voedt zich met aldehyden, esters, vluchtige zuren en alcoholdamp uit de vaten.

Aanrader: Royal Tokaji, Gold Label Aszu 6 Puttonyos 2016

Complexe aroma’s van biscuit, honing en karamel, grenzend aan toffee. Verpakt in verfrissende zuren die ervoor zorgen dat het mondgevoel niet plakkerig wordt. Te vinden voor ongeveer 50 euro voor een flesje van 50 cl. Dat is niet weinig, maar dit is wel een erg bijzondere wijn. Het wordt niet veel beter dan dit qua zoete wijnen, nou ja, als je de volgende in ons rijtje even vergeet.

2. Sauternes

De regio Sauternes ligt 40 km ten zuidoosten van de stad Bordeaux langs de rivier de Garonne en zijn zijrivier, de Ciron. Het water van de Ciron is koeler dan dat van de Garonne. In de herfst, wanneer het klimaat warm en droog is, komen de verschillende temperaturen van de twee rivieren samen om mist te produceren die van de avond tot de late ochtend op de wijngaarden neerdaalt. Deze aandoening bevordert de ontwikkeling van de schimmel Botrytis cinerea. Tegen de middag zal de warme zon helpen de mist te verdrijven en de druiven te drogen om te voorkomen dat ze minder gunstig gaan rotten. Sémillon-, Sauvignon Blanc- en Muscadelle-druiven worden samen gemengd en wijnen onthullen complexe smaken van kweepeer, marmelade, honing, gember en kruiden. De beroemdste is Sauternes (en de beste) is die van Chateau d’Yquem, maar de wijnen van dat kasteel zijn budgettair voor de meesten onder ons niet meer haalbaar.

Aanrader: Château Sigalas-Rabaud 2012

Een premier cru classé van de velden die net naast Chateau d’Yquem liggen. Wordt gerund door de bijzonder aimabele Laure de Lambert Compeyrot, alweer de zesde generatie van de familie. Muntnuances verlevendigen aroma’s en smaken van verse appel, citrus en mineralen. Heeft het veelbetekenende lange, minerale delicate mondgevoel van Sigalas-Rabaud. Een spetterende wijn, ideaal voor wie de lichtere kant van Sauternes verkiest. En, wat Sauternes betreft, aan ongeveer 40 euro de fles nog enigszins betaalbaar.

3. Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is echt de originele wijn van Piemonte, Italië. Die regio is beroemd om Nebbiolo (zoals Barolo), maar Moscato wordt hier al sinds de Romeinse tijd verbouwd. Wijnen zijn “frizzante” (enigszins mousserend) of “spumante” (vol mousserend). Verwacht geweldige aroma’s van parfum, Aziatische peer en perzik. Moscato d’Asti is de perfecte verjaardagstaartwijn.

Aanrader: Michele Chiarlo, Nivole, Moscato d’Asti, Piedmont, 2020

Zacht bruisend deze wijn van Michele Chiarlo. Bloemen-, citroen-, druiven- en perzikaroma’s, met levendige peer en gesponnen suiker die het feest in de mond vergezellen.

4. Beerenauslese Riesling

Er zijn verschillende classificaties van Duitse Riesling en het Beerenauslese-niveau is waar het serieus (en serieus zoet) begint te worden. Om de zoetste wijnen te produceren, selecteren druivenplukkers met de hand druiventrossen die aangetast zijn door edele rotting. Deze wijnen zijn zoet en gestructureerd, zoals honingraat, maar met een tintelende zuurgraad. Trockenbeerenauslese (ook bekend als “TBA”) is de meest waardevolle van allemaal.

Aanrader: Dr Loosen, Riesling Beerenauslese 2017

Wie langs de Moezel heeft gefietst, kent het wijngoed (of tenminste een deel ervan); het is daar, vlak voor de bocht van Bernkastel, waar het Wehlener Sonneuhr zich bevindt. De familie Loosen verbouwt al meer dan 200 jaar Riesling. De huidige eigenaar, Ernst “Erni” Loosen, nam het eigendom in 1988 over en begon aan een zoektocht om de kwaliteit en internationale reputatie van het landgoed, de Moezelregio en de Riesling in het algemeen aanzienlijk te verbeteren. Tegenwoordig is Erni een van de meest iconische en invloedrijke wijnmakers ter wereld.

Gebotrytiseerde Riesling-druiven van vier van de eigen wijngaarden van het Dr Loosen-landgoed worden geselecteerd om deze Beerenauslese te maken, die een complexe combinatie levert van zoete rode appel en perzik met frissere groene appel en citroenpudding, plus een vleugje sinaasappelsap in de afdronk.

5. IJswijn

Bij het maken van ijswijn (in het Duits “eiswein”) worden de druiven tot in de winter aan de wijnstok gelaten totdat ze bevriezen. De druiven worden geperst terwijl ze nog bevroren zijn. Deze stroperige vloeistof wordt vervolgens gefermenteerd tot wijn. De beste ijswijnen worden meestal gemaakt met Riesling- en Grüner Veltliner-druiven en komen van plaatsen waar het koud genoeg wordt om te bevriezen. En dat is steeds moeilijker door de klimaatverandering. De grootste producent van ijswijn ter wereld is daarom ondertussen Canada, dat de troon heeft overgenomen van Duitsland en Oostenrijk.

Aanrader: Vidal Icewine, Pelee Island 2017

We kunnen ons inbeelden dat dit een beetje een shock is. Maar ja, een Canadese wijn. Hou dat land in de gaten want ze maken niet alleen een uitstekende ijswijn zoals deze, er worden tegenwoordig ook uitstekende pinot noirs gemaakt. De Vidal van Pelee Island wordt in de derde week van december geoogst. Complexe aroma’s van abrikozenjam, perziksap en honing leiden tot even complexe tonen van troebel appelsap, citroenschil en meer abrikozenjam in de mond.

6. Rutherglen Muscat

Er is een zeldzame, roodgekleurde variant van de Moscato-druif (ook bekend als Muscat Blanc à Petit Grains) die groeit in Victoria, Australië. De druiven worden laat in het seizoen geoogst wanneer ze gedroogd en gedeeltelijk bruin worden, zodat de zoetheid meer geconcentreerd is. Het resultaat is een wijn met rijke aroma’s van toffee, gedroogde aardbeien en hazelnoten die angstaanjagend zoet is. Ondanks de grootsheid van deze wijn, is hij schrikbarend goedkoop. Een van de best bewaarde geheimen, deze Rutherglen Muscat.

Aanrader: Morris Classic Liqueur Muscat

Geparfumeerde neus, vol gekaramelliseerde zoete noten, toffee, sappige dadels, pruimen en melasse. Zijdezacht in de mond met een lijn van sinaasappelschil-achtige zuurgraad die de stroperige textuur in evenwicht houdt. Eindeloos gelaagde afwerking.

7. Recioto della Valpolicella

Valpolicella is het wijngebied rond Verona, Italië dat bekend staat om zijn gedurfde, droge Amarone-wijnen. Oorspronkelijk stond Valpolicella echter bekend om Recioto. Recioto della Valpolicella gebruikt hetzelfde passito-proces als Amarone, waarbij druiven op matten worden gedroogd om suikers te concentreren. Het grote verschil tussen Amarone en Recioto is dat de fermentatie stopt voordat alle suikers zijn gefermenteerd. Recioto is als vloeibare chocolade bedekte kersen drinken.

Aanrader: Allegrini Recioto della Valpolicella 2015

Vanuit het hart van de regio Valpolicella Classico wordt de Recioto van de familie Allegrini gemaakt van druiven die vijf maanden gedroogd zijn. Donkere chocolade en heldere zwarte bessen en frambozen in de neus leiden tot assertieve tannines, in evenwicht gehouden door frambozen- en zwarte bessenjam, gesponnen suiker en melkchocolade.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20