Het land waar de waterpaus en de batterijenkoning de plak zwaaien

De Hurun China Rich List, de lijst met rijkste Chinezen, wordt steeds meer gedomineerd door investeerders in groene en nieuwe energie. Dat bericht de Chinese mediagroep Caixin. De rijkste Chinees wordt Zhong Shanshan, die zijn fortuin van zo’n vijftig miljard euro vergaarde met onder meer gebotteld water. Dit maakt van hem de 17e rijkste man op aarde volgens de Bloomberg Billionaires Index.

Het is de eerste keer dat vastgoedreuzen niet terug te vinden zijn in de top tien. Evergrande-topman Xu Jiayin zag, na aanhoudende schulden en betalingsproblemen voor zijn vastgoedbedrijf, zijn fortuin terugvallen tot onder tien miljard euro. Acht van de tien snelste stijgers zijn dan weer allemaal investeerders in nieuwe en groene energie, met onder meer de ‘Batterijenkoning’ en investeerders in elektrische auto’s en zonne-energie.

Waterpaus

Vorig jaar in september werd waterpaus Zhong Shanshan al even de rijkste man van China. Tegen het einde van 2020 werd hij zelfs de rijkste van heel Azië. Door de prijsstijging van aandelen van Nongfu Spring, het waterbedrijf van Shanshan, bleef de waarde van de Chinese zakenman stijgen. Tegen januari werd hij zelfs de zesde rijkste man ter wereld, met een netto waarde van 95 miljard dollar.

Shanshan startte in 1996 het waterbedrijf Nongfu Spring in de Chinese stad Hangzhou. In tegenstelling tot de concurrentie, stapte het bedrijf in 1999 over op niet-gedemineraliseerd water. Het water wordt dus met alle natuurlijke mineralen gebotteld en verkocht. Het bedrijf groeide uit tot het grootste waterbedrijf van China, en concurreert ondertussen ook internationaal op het hoogste niveau qua algemene dranken. In China heeft Nongfu Spring al negen jaar op rij de kroon van bestverkochte verpakte dranken.

Groene energie

Naast Zhong Shanshan vinden ook TikTok-CEO Zhang Yiming en ‘Batterijenkoning’ Zeng Yuqun hun weg naar de top drie. Die laatste vergaarde zijn fortuin met het bedrijf CATL, gespecialiseerd in lithium-polymeerbatterijen, die onder meer gebruikt worden in elektrische auto’s. Ook in die sector zit duidelijk het grote geld: Wei Juanjin en Han Xuejuan van de autofabrikant Great Wall Motor zagen hun vermogen enorm stijgen, ook Wang Chuanfu, de CEO van concurrent BYD, klom hoger in het lijstje.

In totaal kon de lijst dit jaar 520 nieuwe leden tellen met een vermogen van meer dan twee miljard Chinese yuan (zo’n 270 miljoen euro). In totaal telt de lijst nu 2.918 rijken, een verdriedubbeling tegenover tien jaar geleden. De totale waarde stijgt tot zo’n 4,5 biljoen euro, zes keer zoveel in de jaren 10.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20