Het hoe en waarom van een CV op maat

Je CV is de eerste kans om de aandacht van je toekomstige werkgever te trekken. De snelste en makkelijkste manier is om eenzelfde cv voor meerdere sollicitaties te gebruiken wanneer je op zoek bent naar een job. Maar weet dat recruiters dergelijke cv’s sneller zullen afwijzen omdat de vermelde informatie niet relevant is voor de functie. Zou jij zelf iemand in dienst nemen die weinig moeite doet voor zijn of haar sollicitatie? Om over de eerste hindernis heen te komen, is het belangrijk om je cv af te stemmen op de functie waarvoor je solliciteert. Staffing specialist Walters People deelt daarom 5 belangrijke tips zodat je het proces onder de knie krijgt.

Tip 1: Focus op kernvaardigheden

Zet de vaardigheden waar een organisatie naar vraagt in de vacature extra in de kijker en koppel deze terug aan je vorige job of academische ervaring. Deze vereisten staan vaak in een apart deeltje van een job advertentie, maar dit is niet altijd even duidelijk. Lees de job advertentie grondig om de kernvaardigheden en het ervaringsniveau waar een werkgever naar op zoek is, te verkennen. Als de gewenste kandidaat bijvoorbeeld ‘uitzonderlijke interpersoonlijke vaardigheden met een sterke aandacht voor detail’ dient te hebben, geef dan duidelijk aan hoe jij deze vaardigheden hebt ontwikkeld met behulp van opsommingstekens, waarbij je deze eerst noemt, zodat ze meteen opvallen. 

Tip 2: Zoeken naar gelijkaardige functies

Verruim je kennis over de belangrijkste verantwoordelijkheden voor de functie die je gaat vervullen door op zoek te gaan naar vergelijkbare functies op jobboards. Vaak gaan job advertenties niet in detail in op elke verantwoordelijkheid, dus een beetje zoekwerk helpt je om een beter inzicht te krijgen in de functie. Het opnemen van deze vereisten in je CV kan betekenen dat je extra zaken vermeldt die andere kandidaten over het hoofd hebben gezien!

Tip 3: Onderzoek de bedrijfscultuur

Wanneer je rechtstreeks bij een organisatie solliciteert, neem dan de tijd om wat achtergrondonderzoek te doen op de jobs pagina op hun website. Kan je je terugvinden in de cultuur van deze organisatie, dan kan je in je CV extra interesses of prestaties vermelden die passen bij hun filosofie. Als teambuilding en samenwerking bijvoorbeeld de kern vormen van hun bedrijfscultuur, is het een goed idee om te praten over sportclubs of netwerken waarin je actief bent. Zie je dat de organisatie zich fel focust op sociale verantwoordelijkheid, dan zijn jouw liefdadigheidswerk of sociale initiatieven tijdens je studies dus uiterst relevant om te vermelden in je CV.

Eerdere ervaring in dezelfde sector betekent dat je weet hoe het eraan toe gaat bij de werknemers, hoe de dingen werken, en ken je sectorspecifieke termen en concepten, evenals de algemene cultuur in de sector. Het benadrukken van deze kennis kan je helpen om sneller een stapje voor te hebben in het selectieproces.

Tip 4: Denk aan de sector

Misschien vink je niet alle vakjes voor een job aan, maar heb je wel eerdere ervaring in de sector. Ook al was het een functie die niet meteen gerelateerd is, zorg er dan tóch voor dat dit op je CV staat. Wanneer de sector echter compleet nieuw voor je is, geef dan aan wat je aantrekt in je persoonlijke motivering, zodat recruiters kunnen zien dat je een gepassioneerde kandidaat bent die de moeite waard is om te interviewen.

Tip 5: Gebruik de middelen die beschikbaar zijn

Het op maat maken van je CV kan lastiger zijn als je niet weet voor welke bedrijven je wilt solliciteren. Wanneer je een idee hebt over de soorten functies die je aanspreken, zijn er goede middelen beschikbaar, zoals Prospects, die je inzicht geven in wat je mag verwachten van een carrière, inclusief typische vaardigheidsvereisten en belangrijke verantwoordelijkheden. Dit zal je helpen om je eigen vaardigheden op een rijtje te zetten en je CV te verrijken. Er zijn gespecialiseerde consultants die voor jouw interessegebied rekruteren, dus doe een beroep op hun kennis. Zij kunnen je helpen bij het benadrukken van de belangrijkste professionele vaardigheden op je CV.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20