Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 04 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Het einde van de stropdas

Logo Business AM
Economie

22/03/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft onlangs aangekondigd dat de strikte kledingcode voor zijn bankiers niet langer van toepassing is. Die stap is een onderdeel van een belangrijke trend die in het bedrijfsleven al een hele tijd aan de gang is. Het fenomeen heeft echter onder meer voor de modesector aanzienlijke consequenties. Dat zegt ook Axel Dumas, topman van de Franse modegroep Hermès.

Het bedrijf maakte recent jaarcijfers bekend waarin deze trend immers sterk is weerspiegeld. Dumas erkent daarbij dat vooral de verkoop van zijden dassen een sterke terugval heeft gekend.

Casual

“De jaarcijfers van Hermès tonen duidelijk de impact van de opkomst van casual kleding in het openbare leven,” betoogt het persbureau Bloomberg. “De Franse modegroep moest over het voorbije jaar een zwakte in zijn zijdedivisie melden. Aan de basis daarvan ligt de stropdas, die duidelijk zijn allure verliest.”

“De omzet van zijde en textiel kende bij Hermès het voorbije jaar nog een stijging met 3 procent. Daarmee liet de divisie de traagste groei van alle afdelingen van de groep optekenen. Topman Axel Dumas benadrukte daarbij dat de stropdas met een structurele daling moet afrekenen.”

Hoogwaardige lederen producten voor vrouwen, zoals de handtassen van zijn merken Birkin en Kelly, vormen de basis voor het gros van de inkomsten van Hermès. “Bij de mannenkleding heeft het bedrijf echter lange tijd gesteund op de verkoop van stropdassen,” aldus nog Bloomberg.

“Axel Dumas wijst er echter op dat het bedrijf zijn productie heeft aangepast om op de nieuwe textieltrends bij het mannelijk publiek in te spelen. Hij verwijst daarbij vooral naar de promotie van zijden sjaals. Het bedrijf organiseert zelfs geregeld feesten en evenementen waarbij klanten kunnen aanleren op welke manier sjaals best kunnen worden geknoopt.”

Millennials

Ook Mark Langer, chief executive van Hugo Boss, gaf eerder al aan dat de kledingcodes voor mannen nooit meer naar hun striktheid van de jaren negentig van de voorbije eeuw zullen terugkeren. Ook bij Boss is hierdoor de focus verschoven. De portfolio van de onderneming besteedt volgens Langer dan ook een grotere aandacht voor sweaters en sneakers. Maatpakken kregen een minder prominente positie.

“De kledingsector is veel gesofisticeerder geworden,” zegt Langer. “De werkplek ziet een nieuwe generatie werknemers arriveren. Deze nieuwelingen zijn opgegroeid met sociale media. Zij vinden hun uiterlijk bijzonder belangrijk.”

“De millennials maken zich ook meer zorgen over duurzame materialen,” benadrukt Langer. “Deze consumenten mijden dan ook met producten die op het gebied van sociale en ecologische normen een slechte faam meesleuren.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks